Нургюл приключи с реми в Торонто, 17-годишен спечели изненадващо Претендентите

Спорт 22.04.2024 09:13 Снимка: ДНЕС+

Нургюл приключи с реми в Торонто, 17-годишен спечели изненадващо Претендентите

При жените първа е китайката Тан Жони, който отива на мач за титлата със сънародничка

Нургюл Салимова завърши участието си в турнира на Претендентките в шахмата с реми с черните фигури срещу Александра Горячкина (Русия).

Това отреди на българката 5.5 точки след 14-те кръга на състезанието, като тя разделя седмото място с Анна Музичук от Украйна. Българката бе най-младата шахматистка сред осемте топ състезателки в Торонто - едва на 20 години.

За нея опитът от участието срещу 7 съпернички в топ 10 на FIDE рейтинг класацията към момента е безценен, въпреки че не успя да се намеси в битката за първата позиция.

А тя отива за китайката Тан Жони, която завърши турнира с реми срещу Музичук и с 9 точки е далеч пред конкуренцията. Второто място разделят Хумпи Конеру и Вайшали Рамешбабу (Индия), както и Лей Тъндзие (Китай).

Салимова приключва в Торонто маратонската надпревара, продължила 19 дни, с равносметката от 1 победа над Конеру, 9 ремита и 4 загуби.

А Тан Жони отива на мача за световната титла срещу друга китайка - Дзю Уъндзюн, като срещата ще е в началото на 2025-а.

При мъжете сензационно победата отиде в 17-годишния индиец Домараху Гюкеш, който завърши надпреварата на Претендентите с реми срещу Хикару Накамура от САЩ.

При поражение индиецът щеше да загуби крайната победа. В същото време другите двама конкуренти за първото място Ян Непомнящий от Русия и Фабиано Каруана от Щатите направиха също реми, което ги остави в подножието на върха.

И четиримата имаха шансове да спечелят турнира преди последния кръг.

Но победата е за Гюкеш, който завършва с 9 точки, а останалите трима се задоволиха с по 8.5.

Индиецът става и най-младият шахматист, някога печелил надпреварата на Претендентите. Предстои му мач за световната титла срещу китаеца Дин Лирен, който държи короната след доброволното оттегляне на Магнус Карлсен от трона преди 2 години.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822