Нургюл: Бих участвала на световното само с официалния състав на България, с друг отбор не

Спорт 27.08.2023 12:01 Снимка: ДНЕС+

Нургюл: Бих участвала на световното само с официалния състав на България, с друг отбор не

Към момента нямам планове да сменям федерацията си, каза тя

Финалът бе много стресиращ, срещу много труден противник, каза по Би Ти Ви Нургюл Салимова, която взе второто място на световната купа по шах в Баку. Много труден противник. С часове мислихме с треньора ми каква стратегия да изберем, каза тя. 

Горда съм със сребърния медал. Вярвам че опитът ми не е бил достатъчен, каза Нургюл. Помня че баща ми и дядо ми ме учиха на шах като малка, и двамата много обичат шаха, особено дядо ми.

От 10-годишна пътувам без майка ми и баща ми, тъй като това са двойни разходи и не е лесно в нашия спорт да си позволи човек това. А на световната купа имах подкрепа от мои треньори, приятели и близки.

Тя каза, че за момента не е провеждала официални разговори да участва за други страни, но неофициално много федерации са й предлагали. Към момента нямам планове да сменям федерацията си, каза тя.

Бих участвала само с официалния национален отбор на България на световното отборно първенство, с друг отбор не, каза Нургюл Салимова.

„Не знам какво да кажа за Българската федерация по шахмат, тъй и те не знаят какво да кажат, има безброй проблеми в нашата федерация. Те не знам вече и колко федерации са, не ги следя, тъй като няма полза. Просто съм се концентрирала върху моята си работа и да свърша това, което зависи от мен, пък останалото ако се оправи, надявам се да се оправи“, каза спортистката ни.

"Много неща ми дават сили да продължа напред - главно родителите ми и мечтата ми. Тя е да стигна в шахмата на най-високо ниво", каза тя.

Нургюл Салимова и нейният екип ще дадат официална пресконференция във вторник.

След отличното представяне на Нургюл в Баку президентът на БФШ 2022 Васил Антонов увери, че тя ще бъде наградена с премия в размер на 10 000 лева.

В Баку, където се игра финалът за Световната купа, Салимова бе сама. С треньора си Живко Жеков се чуваха дистанционно, за да обсъждат стратегии. На въпрос защо е сама Жеков отговори, че турнирите са скъпи, а средства липсват. Стаята на вечер струва 120 долара.

Междувременно,  нов скандал се завихря в шаха. Нургюл Салимова е оставена извън състава за Световното отборно първенство по шах за жени, което ще се проведе в Полша на 5 септември, съобщиха от Българската федерация по шах 2022.

От федерацията разясняват, че за първи път България има право да участва в първенството. Оттам определят разширен състав на националния отбор и изпращат покани до клубовете на водещите състезателки, които са включени в отбора. Отборът е от 6 състезателки, от които 2 са резерви, а останалите основни.

След като шахматистките потвърждават участие, е определен и треньор на отбора - гросмайсторът Владимир Димитров. Осигурена е и премия за състезателките, която при шампионска титла достига 100 000 лева, твърдят от БФШ 2022.

Оказва се обаче, че ФИДЕ (Световната шахматна федерация) не позволява на федерацията по шах да подаде заявка за участие в първенството директно, а тя трябва да бъде одобрена от временна комисия, определена от Световната федерация.

CHF CHF 1 1.99574
GBP GBP 1 2.27846
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.59184
USD USD 1 1.8056