Ново правило революционно ще промени скока на дължина

Спорт 21.02.2024 15:59 Снимка: Getty Images

Ново правило революционно ще промени скока на дължина

Разработва се премахването на прословутата дъска за отскок

Леката атлетиа планира революция, с която ще промени завинаги една от дисциплините си - скока на дължина.

Една от класическите дисциплини в този спорт, в която няма особено сложни правила, а те се основават на просто принцип - кой ще скочи най-далеч. Уловката е, че скокът в пясъчника трябва да бъде направен от определна точка, марикирана с дървена дъска, която при престъпване води до неуспешен опит.

С цел да премахне неуспешните опити и да направи дисциплината по-атрактивна, ръководният органа на леката атлетика вече тества премахването на емблематичната бяла дъска.

Така няма да има неуспешни опити, а всичко ще бъде измервано с лазерна технология, която ще отчита резултатите.

Всеки състезател ще може да скочи в пясъчника откъде желае, а технологията ще измерва разстоянието от върха на пръстите му при скока до мястото, където се е приземил.

Дали някой ще скочи от метър пред пясъчника или точно от неговото начало няма да има никакво значение, защото ще се мери самият скок, а не разстоянието от две фиксирани точки.

Готвената промяна бе коментирана от изпълнителния директор от Световната федерация по лека атлетика Джон Риджън, който сподели:

"По време на последното Световно първенство над 1/3 от скоковете бяха фаулове. Това убива спорта, а и отнема изключитлено много време за преглеждането на решенията.

Истинска загуба на време, която смятаме да премахнем. Освен това ще направим самото състезание по-динамично, а измерването на резултата няма да отнема 20-30 секунди, разработена е технология, с която още при приземяването на атлета ще знаем неговия резултат.

Зоната за скок ще бъде доста по-голяма и атлетът сам ще решава откъде да отскочи. Така всеки един скок ще бъде от значение", сподели той.

Идеята веднага бе посрещната негативно от бивши състезатели в дисциплината, които заявиха, че да прецениш точния момент и перфектната стъпка на дъската са най-трудното нещо и именно те правят спорта специален.

Евентуалното премахване на тази зона за скок изцяло ще промени дисциплината и ще я улесни значително. Също така се смята, че с лекота ще бъдат отнесени и всички досегашни рекорди.

При мъжете той е 8.95 метра и е притежание на американеца Майк Пауъл от 1991-а, докато при дамите върховното постижение е на Галина Чистякова от СССР - 7.52 метра от 1988-а.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027