Новата Шампионска лига: Различният формат и всичко, което трябва да знаем за него

Спорт 29.08.2024 15:11 Снимка: ДНЕС+

Новата Шампионска лига: Различният формат и всичко, което трябва да знаем за него

След 32 години груповата фаза остана в историята. Време е за тотална реформа в турнира

32 години след края на ерата КЕШ, заменена от Шампионска лига и нейната емблематична групова фаза, международният турнир с най-силните клубове в Европа отново ще претърпи генерална промяна във формата си.

Турнирът продължава да се казва Шампионска лига, но след над три десетилетия груповата фаза, която беше символът на същинската му част, вече е в историята. За добро или лошо, УЕФА тотално реформира турнира, като след вчерашните последните квалификационни срещи, вече знаем имената на 36-те участника в първото издание на този нов формат.

В последните 20 години форматът бе непроменен, включващ 32 тима, разпределени в осем групи по четири, като първите два от всяка група продължаваха към елиминациите.

От този сезон участниците в същинската фаза са 36, а ето какво трябва да знаете за новия формат:

Тези 36 отбора няма да бъдат разпределени в групи, а участват в едно общо класиране подобно на всяко едно национално първенство.

Отборите са разпределени в 4 урни по 9 отбора на база клубния си коефициент, като жребият ще разпредели програмата. Той ще бъде теглен днес от 19 часа българско време, когато ще знаем цялата програма.

Снимка: Getty images

Всеки отбор ще играе 8 мача, по два срещу отбори от всяка една урна, като и тук важи правилото, че тимове от една и съща страна не могат да се срещат в тази фаза.

Тази основна фаза стартира на 17 септември, а тъй като мачовете са с два повече спрямо досегашните групи, форматът ще продължи до края на месец януари, като осмите мачове ще се проведат на 29 януари 2025-а.

На база тези осем кръга ще се формира общо класиране, като към елиминациите продължават първите 24 от тези 36 отбора.

Първите 8 в класирането отиват директно на осминафинал, а тези между 9-о и 24-о място ще играят плейофи на разменено гостуване през месец февруари, като осемте победителя от този кръг ще се присъединят към първите осем тима на осминафиналите.

В този момент форматът става добре познат. 16 осминафиналисти, 8 четврътфиналисти, 4 полуфиналисти и финал на 31 май в Мюнхен.

Снимка: Getty images

В първото издание на този формат ще участват 36 отбора от общо 16 страни, като за съжаление България не е сред тях, след като Лудогорец отпадна в третия квалификационен кръг.

Германия и Италия са с по петима участници, Испания, Англия и Франция имат по 4, Австрия, Нидерландия и Португалия са с по два, а по един участник имат Украйна, Белгия, Хърватия, Сърбия, Шотландия, Швейцария, Чехия и Словакия.

За представители на топ първенствата като Астън Вила, Болоня, Брест и Жирона това ще са първи участия в основната фаза на Шампионска лига, като за Жирона и Брест това ще е и европейски дебют, при това на най-високо ниво.

Getty Images

Дебют в основната фаза на Шампионска лига ще направи и словашкият гранд Слован Братислава, който безспорно е изненадата сред тези 36 тима. До този момент Словакия бе представена в групите на турнира от Кошице, Артмедия и Жилина за последно през 2011-а, а сега тази чест ще има и най-популярният клуб в страната.

Любопитно също така е участието на Спарта Прага. Чешкият гранд има твърде богата европейска история, но в продължение на 18 години този тим така и не успяваше да попадне в групите на Шампионска лига, но това лято се оказа щастливо за клуба, който в плейофите се справи с шведския Малмьо.

Снимка: АР/БТА

Като градове с единствено Мадрид, Лисабон и Милано имат повече от един клуб, а сред отсъстващите трябва да споменем, че традиционно участващите на това ниво отбори от Турция и Гърция няма да ги има.

Представител в турнира няма да има и Скандинавия, а като изключим украинския шампион Шахтьор, както и Балканските Динамо (Загреб) и Цървена Звезда, то всички останали клубове са от Централна и Западна Европа.

Ето и всички урни преди днешния жребий от 19 часа наше време:

Урна 1: Реал Мадрид, Манчестър Сити, Байерн Мюнхен, ПСЖ, Ливърпул, Интер, Борсуия Дортмунд, РБ Лайпциг, Барселона

Урна 2: Байер Леверкузен, Атлетико Мадрид, Аталанта, Ювентус, Бенфика, Арсенал, Клуб Брюж, Шахтьор Донецк, Милан

Урна 3: Фейенорд, Спортинг Лисабон, ПСВ Айндховен, Динамо Загреб, Ред Бул Залцбург, Лил, Цървена Звезда, Йънг Бойс, Селтик

Урна 4: Слован Братислава, Монако, Спарта Прага, Астън Вила, Болоня, Жирона, Щутгарт, Щурм Грац, Брест

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408