Незрящият Виктор Асенов измина 770 километра на велосипед

Спорт 07.09.2024 19:29 Снимка: ДНЕС+

Незрящият Виктор Асенов измина 770 километра на велосипед

Незрящият Виктор Асенов завърши успешно Дунав ултра. Заедно с Елица Стаменова изминаха 770 км с тандемен велосипед.

Те започнаха приключението си на 31 август от Видин и стигнаха Дуранкулак на 5 септември. Въпреки че нямаха съвместна подготовка, двамата се сработиха отлично и пътешествието им премина много добре.

"Всичко беше идеално. Имахме малък проблем с веригата в началото, но натам беше чудесно. Едно от приключенията беше с нощувката ни в Две могили - там ни прие уредникът на къщата музей на Филип Тотю и ни настаниха в пенсионерския клуб", разказа Асенов.

Целта на Дунав ултра е хората да се запознаят с населените места в близост до Дунав. "Преходът като цяло не е сложен. На ден карахме между 103 и 140 км. От цялото разстояние ние се движихме около стотина километра по приключенския маршрут, който излиза извън основните пътища и е по-спокоен", добави Асенов, завършил това лято дуатлона на 100-километровата обиколка на Витоша и 160-километровото разстояние на Персенк ултра.

Нещото, което най-силно е впечатлило Асенов, е сърдечността на хората. "Навсякъде бяхме приети много топло. В Ефрейтор Бакалово ни посрещнаха с домашна питка по местна рецепта. По селата и малките градове се вижда, че хората помагат едни на други. Много ми се иска това да отправим като послание към всички българи".

Кадри от страницата на Виктор Асенов във фейсбук: https://shorturl.at/Ei0Rk

Стаменова, която за четвърти път участва в Дунав ултра, потвърди впечатленията му. "Намирахме нови приятели, а в някои села ни посрещнаха като почетни гости. Хората са много топли".

Другият призив на Асенов е шофьорите да са по-внимателни. "Да забавиш няколко секунди, няма да ти коства нищо. Като цяло хората караха съобразително".

За шестте дни Асенов се е срещнал с няколко незрящи младежи и им предложил подкрепа от всякакво естество.

Той насочва вниманието си към следващото голямо предизвикателство - на 22 септември ще бяга на 66 км на Пирин ултра, където положителната денивелация е над 4000 м.

CHF CHF 1 2.08289
GBP GBP 1 2.31959
RON RON 10 3.93464
TRY TRY 100 5.18524
USD USD 1 1.76249