Невероятният Карлос Насар изравни и за малко не подобри световния рекорд

Спорт 06.04.2024 22:15 Снимка: ДНЕС+

Невероятният Карлос Насар изравни и за малко не подобри световния рекорд

Насар спечели Световната купа по вдигане на тежести

Феноменът в родните щанги - Карлос Насар, направи ново впечатляващо представяне, но за съжаление остана на косъм от свеотвния рекорд в двубоя в категория до 89 килограма.

Едва 19-годишният българин изравни върховото постижение в тази категория, но направи два неуспешни опита в желанието си да го подобри с впечатляващите девет килограма.

Всичко това се случи на Световната купа по вдигане на тежести в Пукет, на която Насар задължително трябваше да участва, за да подпечата олимпийската си квота, независимо от постигнатия резултат.

Суперзвездата в щангите обаче заяви, че отива за рекорд и за доста малко не изпълни заявката си.

Насар започна с три успешни опита в изхвърлянето. Първият бе на 170 килограма, вторият на 176, а с третия си опит на 181 килограма, той подобри световния рекорд в движението, който бе с килограм по-малко.

За съжаление този рекорд остана притежание на Насар само за около 60 секунди, защото колумбиецът Йеисон Лопес вдигна 182 килограма.

Все пак с вдигнатите 181 килограма Карлос Насар е категоричният рекордьор при юношите.

В изтласкването Насар без никакви проблеми се справи с 215 килограма, с което си осигури първото място на турнира, но и изравни световния рекорд в двубоя, който е 396 килограма и е притежание на китаец Ли Дайин.

Насар доста амбициозно опита да постави двоен световен рекорд с 224 килограма. С това той не само щеше да счупи върховото постижение в двубоя с цели 9 килограма, но щеше да и да подобри своя световен рекорд в изтласкването с един килограма.

И в двата си опита Насар бе доста близо, но за съжаление не успя.

Все пак името му ще бъде вписано до това на Ли Дайин като изравнен рекорд, а българинът даде огромна заявка за злато от игрите в Париж.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822