МОК изключи Русия от парада на нациите в Париж заради "политизиране на спорта"

Спорт 19.03.2024 22:12 Снимка: ДНЕС+

МОК изключи Русия от парада на нациите в Париж заради "политизиране на спорта"

Причина за гнева на олимпийския комитет са създадените от Москва Игри на приятелството

Международният олимпийски комитет обвини Русия, че "политизира спорта", като се кани да проведе Игри на приятелството през септември - ново състезание, което конкурира Олимпийските игри. Поради тази причина беше наложена и санкция - руски и беларуски спортисти няма да участват в традиционния парад на нациите при откриването на Олимпиадата в Париж.

МОК, който позволява участието на руските атлети на следващите Игри в Париж през лятото единствено под неутрален флаг и при положение, че те не подкрепят руската инвазия в Украйна, поиска от спортния свят и от правителствата, които са поканени от Москва, "да откажат участие и подкрепа", се казва в декларация.

Анонсирано от няколко месеца, първото издание на Летните игри на приятелството трябва да се проведе в Москва и Екатерининбург следващия септември, напомня световната организация, докато Зимните игри на приятелството са предвидени в Сочи през 2026, където се проведоха и Зимните олимпийски игри през 2014.

МОК не упреква Русия, че организира мултиспортни събития извън неговата егида, тъй като вече има такива състезания - Игрите на британската общност или на франкофонията, но я упрекна, че го прави през "дипломатическа инициатива", както и през директни контакти с "правителствата в целия свят".

"За да бъде още по-явна политическата им мотивация, те умишлено пренебрегват спортните институции", подчертаха от МОК и допълниха, че виждат "циничен опит" да се използват спортистите за "цели за политическа пропаганда" в нарушение на олимпийската харта.

Освен това, Международният олимпийски комитет обвини Москва в "абсолютна липса на респект за световните норми за борба с допинга", напомняйки опасенията на Световната антидопингова агенция по отношение на Игрите на приятелството заради измамите по време на Олимпийските игри в Сочи.

"Тази позиция е подсилена от факта, че Руската антидопингова агенция не се подчинява на световния антидопинг код, както и че няма сертифицирана лаборатория в Русия", добавиха от МОК.

Малко след това пък комитетът забрани на руските и беларуски състезатели да участват в парада на спортистите по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Това каза пред медиите Джеймс Маклауд, директор на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на МОК.

Маклауд каза, че решението за тяхното участие на церемонията по закриването на 11 август ще дойде на по-късен етап.

"Руските и беларуските спортисти няма да участват в парада на нациите, но те ще имат възможност да присъстват на церемонията по откриването на Игрите", коментира той.

Медалите на състезателите от двете държави няма да се вземат предвид в генералното класиране по отличия на Олимпийските игри в Париж.

"12 спортисти с руски паспорти и 7 от Беларус имат квоти за Игрите до момента", коментира Маклауд.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822