ММС организира Европейска седмица на спорта за шеста поредна година

Спорт 21.09.2020 14:48 Снимка: ДНЕС+

ММС организира Европейска седмица на спорта за шеста поредна година

През 2020 г. мотото на Европейската седмица на спорта е „Бъди активен всеки ден, всеки навсякъде спортува!“

Министерство на младежта и спорта (ММС) организира „Европейска седмица на спорта #BeActive“ за шеста поредна година. Между 23 и 30 септември всички жители и гости на София ще имат възможността да станат част от най-големия спортен празник в Европа за любители.

Европейската седмица на спорта ще бъде открита в София на 23-ти септември (сряда) от 18.30 ч. в Княжеска градина. Събитието ще се проведе в партньорство със София ърбън зона спорт 2020, организирано от Столична община.

На 24 и 25 септември между 10,00 и 19,00 часа в „Асикс Арена“ ММС организира традиционния Спортен панаир. В него ще се включат представители на над 20 вида спорт – федерации и спортни клубове, които ще представят дейността си с информационни щандове и демонстрации. Целта на спортния панаир е да представи на децата и младежите разнообразни видове спорт, от които те да изберат най-подходящия за тях. Спортният панаир е и място за среща на спортните федерации и клубове със спортни таланти.

Финалът на Европейската седмица на спорта ще бъде отбелязан на 26 септември (събота).  Спортно селище и Нощ на спорта #BeActive Night ще очакват приятелите на спорта между 15 и 21 часа в пространството пред НДК. Посетителите ще имат възможност да се включат в демонстрации на екстремни спортове, летене с балон, скейтборд със зона Boardshop, слаклайн парк Modis & Win4Youth с награди, демонстрации и открити тренировки с Fitfest, зона Pulse Fitness, и много други.

В спортното селище федерации и клубове ще представят дейността си чрез демонстрации и информационни материали. Всички желаещи ще могат да вземат участие в техните мероприятия. Събитието ще продължи с #BeActive Night с програма на сцена с участието на посланиците на Европейската седмица на спорта, спортисти и музикална програма с водещ Митко Павлов.

На 26.09 в 10.00 ч. на стадион „Раковски“ в столицата, ултрамаратонецът Краси Георгиев ще се впусне в поредното си предизвикателство „Здрав дух, здраво тяло“. Той ще тегли пикап в продължение на 27,5 часа с благотворителна цел.

През 2020 г. мотото на Европейската седмица на спорта е „Бъди активен всеки ден, всеки навсякъде спортува!“, а инициативите ще се проведат в София и други градове в страната. Тя има за цел да подпомогне личностното развитие на младите хора и подкрепи спортните им потребности, чрез изграждането на чувство за отборен дух, толерантност и солидарност. Входът за всички събития от спортната седмица е свободен.

#BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е ММС, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.

Посланици на Европейската седмица на спорта и тази година са успели български спортисти и талантливи млади състезатели. Това са грациите от националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, както и индивидуалните състезателки Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн, състезателките по борба Тайбе Юсеин и Миглена Селишка, боксьорите Радослав Панталеев и Станимира Петрова, шампионката от Европейските игри в Минск по олимпийско карате Ивет Горанова, джудистът Ивайло Иванов и параолимпиецът Денислав Коджабашев.

 Акценти от програмата на Европейската седмица на спорта

 – 14-28 септември – Открита изложба в пространството пред НДК на най-вълнуващите моменти от миналогодишното издание на #BeActive Европейска седмица на спорта.

 – 23 септември - Откриване от 18.30 ч., Княжеска градина, София, в партньорство със София ърбън зона спорт 2020

 – 24-25 септември - #BeActive Спортен панаир, от 11 до 19 ч., зала „Асикс Арена“. ВХОД СВОБОДЕН

 – 26 септември - #BeActive Спортно селище от 15 ч. и #BeActveNight от 18 ч., парка пред НДК

 – 26-27 септември, 10.00 - 14.00 ч., стадион „Раковски“, Ултрамаратонецът Краси Георгиев с поредно предизвикателство - 27,5 часа теглене на пикап с благотворителна цел

 – 28 септември - #MultiSportOpenDay, Ден на отворените врати във фитнес центрове в София и страната. Инициативата се реализира в партньорство с „Benefit Systems“

Организирането на всички събития от Европейската седмица на спорта ще бъде съобразено с изискванията и разпоредбите на Министерството на здравеопазването и препоръките на Европейската комисия за провеждане на публични прояви в условията на променяща се епидемиологична обстановка в резултат на разпространението на COVID-19.

Европейската седмица на спорта се реализира в партньорство с: Министерството на образованието и науката, Столична община, Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български червен кръст, Национална спортна академия „Васил Левски“, Държавна агенция за закрила на детето, Национален център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, „Метрополитен“ ЕАД,

Минерална вода „Девин“, Modis/Win4Youth, Компания „Benefit Systems“, Boardshop, Fitfest, Фитнес центрове Pulse, Веломания, Списание 360, Sugarland Bulgaria,  DRAG Bicycles и др.

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911