Мелони се срещна с шефа на МОК заради скандала с боксовия мач между Анджела Карини и Имане Хелиф

Спорт 02.08.2024 19:03 Снимка: ДНЕС+

Мелони се срещна с шефа на МОК заради скандала с боксовия мач между Анджела Карини и Имане Хелиф

Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони се срещна днес с президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах на фона на разразилите се спорове около вчерашния боксов мач на Олимпийските игри в Париж между италианката Анджела Карини и алжирката Имане Хелиф, която бе дисквалифицирана от миналогодишното световно първенство заради провал на тестове за установяване на пола, съобщи италианската новинарска агенция АНСА. 25-годишната боксьорка от Неапол спря да се бие секунди след началото на първия рунд на осминафиналната среща в състезанието за жени в категория до 66 кг, като заяви, че първият удар, който е получила, я е наранил прекалено много и е било ясно, че Хелиф е по-силна от нея.

Италианската боксьорка Анджела Карини (синьо) и алжирката Имане Хелиф сред края на осминафиналната среща помежду им в рамките на Олимпийските игри в Париж. Снимка: АП

МОК използва различен набор от правила за допускане до турнира в Париж за разлика от тези, които се използват от Международната организация по бокс (International Boxing Association - IBA) при провеждането на световното първенство по бокс за жени.

Вчера Мелони заяви, че срещата между Карини и Хелиф не е била честен двубой и жените не трябва да се състезават срещу съперници с "мъжки генетични характеристики". Президентът на Националния олимпийски комитет на Италия Джовани Малаго също е участвал в срещата, която се е провела в хотела, в който Мелони е отседнала в Париж, твърдят източници.

Сред темите на срещата са били Зимните олимпийски игри в Милано-Кортина през 2026 г. и международната политика, съобщават източниците.

Президентът на МОК Томас Бах заяви днес пред АНСА, че МОК ще изясни ситуацията около боксовият мач, но подчерта, че Хелиф "е жена".

"Беше положителна среща, случаят Карини беше сред нещата, за които говорихме", каза Бах след срещата с италианската министър-председателка. "Договорихме се да поддържаме контакт, за да "приемем" една и съща научна основа и да направим ситуацията по-разбираема, защото тя (Имане Хелиф) е жена и се състезава от шест години на международно ниво", заяви президентът на МОК. "Споделяме едни и същи възгледи и сме съгласни, че е необходимо да се изясни и подобри научната основа (критериите), за които говорихме", уточни той. 

CHF CHF 1 2.06594
GBP GBP 1 2.31931
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.47758
USD USD 1 1.8128