Медведев отдаде заслуженото на Синер, а шампионът каза: У дома е минус 20, тук е по-приятно

Спорт 28.01.2024 18:54 Снимка: АР/БТА

Медведев отдаде заслуженото на Синер, а шампионът каза: У дома е минус 20, тук е по-приятно

Двамата финалисти демонстрираха уважение един към друг

Яник Синер и Даниил Медведев показаха огромно уважение един към друг след страхтония петсетов финал, който изиграха в Мелбърн.

Италианецът грабна първата си титла от Шлема след обрат от 0:2 сета. Той печели с 3:2 почти четиричасовата битка, а видимо развълнуван, той не успя особено да събере мислите си, когато застана пред микрофона.

Освен обичайните поздрави и благодарности, Синер каза, че у дома в Южен Тирол в момента е минус 20 градуса, като да бъдеш в топлия Мелбърн с титла в ръка е далеч по-приятно преживяване. 

22-годишният Синер се превърна в едва втория италианец с титла от Шлема в професионалната ера на тениса, като последното отличие е спечелено още през 1976-а.

"Първо искам да поздравя Даниил и екипа му. Впечатляващ турнир. С теб вече играхме толкова финали, но ти всеки път си невероятен.

Прекара толкова часове на корта през целия турнир, а днес гонеше всяка топка до последно. Впечатляващо е. Убеден съм, че един ден ще успееш да спечелиш този трофей, защото го заслужаваш.

При родителите ми е минус 20, чувствам се отлично тук, явно е по-добре в това време от годината да си в Австралия. Специален турнир, а аз се радвам, че успях да го спечеля.

Благодаря на екипа си. Развиваме се всеки ден, опитваме се във всяка ситуация да се развиваме и подобряваме и към момента успяваме.

Най-важна обаче е подкрепата на феновете. Тя беше луда през тези две седмици. Чувствам се като у дома, вие сте невероятни".

Снимка: Getty images

Даниил Медведев прие доста зряло поражението, което е второ за него в Австалия по подобен начин, след като е водил с 2:0 сета във финала.

Руснакът обаче призна, че с оглед целия турнир и играта му във втората половина на днешния мач, Яник Синер е напълно заслуженият шампион в Мелбърн.

"Първо искам да поздравя Яник. Днес ти отново показа защо заслужаваш тази титла. Бори се докрай и вдигна нивото на играта си.

Ти и екипът ти върешите невероятна работа, а това няма да е последната ти титла от Шлема. Наистина не зная какво повече да кажа. Ще се видим следващата година, благодаря".

Надяваме се следващия път да те победя и да се представя по-добре, но ти днес си заслужи този трофей.

Благодаря на екипа си, който ме подкрепяше непрестанно. Вероятно близките ми у дома вече са изключили телевизора, но все пак да им обещая, че следващия път ще работя повече и ще спечеля.

Боли да загубиш финала, но по-добре да загубя тук, отколкото по-рано в турнира. Все пак трябва да работя повече, горд съм от себе си", заяви той.

Снимка: Getty images
CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612