Мъри работил без пари няколко месеца в "Левски"

Спорт 12.04.2023 15:59 Снимка: ДНЕС+

Мъри работил без пари няколко месеца в "Левски"

Напусналият треньор на "Левски" Станимир Стоилов не е получавал заплата известно време. Става дума за първите няколко месеца от завръщане на Мъри на "Герена".

Това обясни финансистът на "сините" Венцислав Димитров. Икономистът бе редом до мажоритарния собственик на клуба Наско Сираков на днешната му пресконференция.

"Стоилов дойде на работа през септември и работи без заплата до януари или февруари. Тогава ни преведоха милион в аванс от спонсора, за да изчистим точно тези задължения. Стоилов винаги е знаел, че ще си вземе парите", каза Димитров и добави, че последната заплата на Мъри не е преведена. Клубът щял да му я изплати на падежа - 20-о число.

Наско Сираков пък добави, че всичко със Стоилов е договорено и подписано и няма как треньорът, който напусна по собствено желание клуба, да го съди или да търси пари.

"Дупка в бюджета винаги е имало, но преди беше 2 милиона годишно, сега е малко. Това е благодарение на спонсора и на феновете. Скоро ще излезе годишният финансов отчет за 2022 година, прясно заверен от одиторите. Загубата е милион и 57 хиляди лева. Дупката за година и половина е силна намалена, целта е да стане 0 и да излезем отгоре", каза финансистът Димитров.

"Спонсорът излезе с информация, че е дал 2 милиона лева чрез свои компании. Отделно спонсорът е дал 7-8, а може и 9 милион Левски има да дава на спонсора 750 хиляди лева. Нелогично е в договора да няма насрещно плащане. Данъчните могат да дойдат и да попитат защо клубът не е платил нищо за извършени услуги. Освен това фактурите имат давност от 5 години. След този срок те могат да влязат като печалба за клуба и загуба за компанията", уточни той.

"Главната ни счетоводителка Гикова обърна внимание, че 10% от приходите не се взимат. Беше предложени те да отпаднат от даренията и това е правилно, защото спонсорът не носи добавена стойност към тези приходи", разясни финансистът.

CHF CHF 1 1.97959
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93132
TRY TRY 100 5.59248
USD USD 1 1.80078