Макрон пресече дискусиите: Атлетите от Израел са добре дошли на Олимпиадата с химн и флаг

Спорт 25.07.2024 11:55 Снимка: ДНЕС+

Макрон пресече дискусиите: Атлетите от Израел са добре дошли на Олимпиадата с химн и флаг

Израелските спортисти ще могат да участват на Олимпиадата под свой флаг, потвърди френският президент Еманюел Макрон в телевизионно интервю. Въпросът остана някак встрани от дискусиите и по време на днешното заседание на сесията на МОК, на която бе преизбран председателят Томас Бах.

От седмици дискусията е дали израелските спортисти трябва да бъдат допускани с флаг и химн. Нещо, което бе анулирано като възможност за атлетите от Русия и Беларус.

Имаше гласове подобно решение да засегне и израелците, но Макрон ясно даде да се разбере, че организаторите са на друго мнение.

"Ще се радваме да видим израелски спортисти във Франция. Те ще могат да се състезават под националния си флаг, каза държавният глава. - Нашата страна носи отговорност да гарантира тяхната безопасност.

Ще се радвам да видя и премиера Бенямин Нетаняху на церемонията по откриването на Олимпийските игри, въпреки, че не винаги сме на едно мнение и има различия между нас."

Отборът на Израел е от 88 състезатели, спечелили квоти за игрите.

В понеделник Палестинският национален олимпийски комитет изпрати писмо до шефа на МОК Томас Бах с молба да забрани на израелски спортисти да участват в Олимпийските игри в Париж изобщо.

В писмото се подчертава, че палестинските спортисти, особено в ивицата Газа, не могат да напуснат безопасно страната и са пострадали значително поради продължаващия конфликт.

В отговор дойде интервюто на Макрон, което изглежда слага край на дискусиите.

CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095