Лудогорец стана шампион за 12-ти пореден път

Спорт 08.06.2023 09:59 Снимка: ДНЕС+

Лудогорец стана шампион за 12-ти пореден път

Шампионите пречупиха храбър Черно море

Лудогорец продължи най-дългата серия в света по последователни титли, която все още е в ход.

Разградчани спечелиха с минималното 1:0 гостуването си на Черно море от последния кръг на efbet Лига и за 12-и пореден път са шампиони на България.

Този път, за разлика от доста предишни години, те си осигуриха златните медали по изключително драматичен начин, в последния възможен момент като финишираха само с точка аванс пред ЦСКА.

Матиас Тисера откри резултата на „Тича“ малко след началото на второто полувреме, след центриране на Кирил Десподов, за да осигури победата и актив от 85 пункта след 35 изиграни мача, довел до безпрецедентна 12-а поредна титла на „орлите“.

Така те вече са в 4-ата най-дълга серия от спечелени шампионати в цялата световна история на футбола, като са само на един трофей от топ 3, където отборите са с по 13 отличия.

Сега обаче възпитаниците на Ивайло Петев могат да празнуват, защото заслужиха да играят в квалификациите на Шампионската лига през новия сезон.

Първата възможност за попадение се откри пред тях още в 7-ата минута, но капитанът им Кирил Десподов не улучи добре топкатa, след като я пое на гърди и опита красиво изпълнение.

В 9-ата минута отново той получи на добра позиция и този път стреля добре, ала защитник на домакините блокира удара му в корнер.

Вихреното начало на Лудогорец продължи, но защитата на Черно море бе добре подредена и до средата на първото полувреме допусна само още 2 опасни центрирания, които обаче се оказаха без адресат.

В 22-ата минута гостите първо поискаха дузпа, каквато нямаше, защото Влатко Дробаров не игра с ръка в наказателното поле, а секунди след това Десподов сложи топката на главата на Игор Пластун от втори последователен корнер, ала защитникът стреля покрай вратата.

В 28-ата минута Десподов отново центрира, този път след контраатака и пробив по фланга, намирайки непокрития в наказателното поле Видал, чийто удар обаче бе крайно неточен.

Черно море отговори с първия си изстрел към вратата секунди по-късно, когато Александър Василев стреля мощно, но доста над целта.

Веднага след това действията се пренесоха пред другата врата, където Дюлгеров спаси без проблеми удар на Мануел Шоу.

В 36-ата минута Черно море пропиля страхотна възможност да открие резултата. Матеус Машадо бе изведен в коридор сам срещу вратаря и стреля по земя, но Серджио Падт показа класа и майсторски спаси с 1 ръка.

В същото време ЦСКА поведе на Левски в играещото се междувременно вечно дерби в София и оглави временното класиране.

В 38-ата минута Десподов центрира към пеналта, където Матиас Тисера засече с глава, ала стреля много неточно.

Така почивката дойде при нулево реми, а по време на паузата Илиан Илиев реши да замени Машадо с Едгар Пачеко и да смени схемата на игра.

Това даде резултат, защото Черно море започна второто полувреме доста по-добре от първото. Скоро след началото му Алекс Фернандес стреля много мощно по диагонала, ала Падт внимаваше и изби в корнер.

След неговото изпълнение се стигна до грешка на домакините, от която се възползва Тисера, чийто шут бе избит от Дюлгеров в ъглов удар.

Десподов застана зад топката и центрира към пеналта, където тя бе продължена към Тисера на далечната греда и той отблизо откри резултата в 50-ата минута.

Така Лудогорец отново си върна върха във временното класиране и направи важна крачка към защита на титлата си.

След попадението тимът заигра по-предпазливо, докато домакинските фенове не спираха да подкрепят своите любимци, както и да освиркват бурно спорните съдийски отсъждания на Волен Чинков.

„Моряците“ трудно достигаха до чисти голови положения, въпреки смелата си игра, а и гостите не позволиха нови сериозни опасности пред своята врата.

Прекъсванията заради здравите единоборства, като и няколко смени в двата състава, накъсаха сериозно срещата.

В 86-ата минута резервата Атанас Илиев се размина на сантиметри от това да засече с глава, а в 89-ата Лудогорец остана с човек по-малко, тъй като Клод Гонсалвеш получи втори жълт картон и бе изгонен с червен.

Треньорът им Ивайло Петев също бе предупреден официално заради бурната си реакция впоследствие, но въпреки това възпитаниците му взеха своето, за да ликуват отново като шампиони на България.

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911