Лудогорец е в Лига Европа след триумф в Кишинев

Спорт 29.08.2024 23:42 Снимка: ДНЕС+

Лудогорец е в Лига Европа след триумф в Кишинев

"Орлите" чакат утрешния жребий във втория по сила турнир на Стария континент

Лудогорец се класира за Лига Европа!

Българският шампион излезе само с чужденци сред титулярите и изигра протоколен реванш с молдовския Петрокуб, като мачът в Кишинев завърши 2:1 за разградчани. "Орлите" имаха комфортен аванс от 4 гола след първия двубой, който се оказа предостатъчен за крайния успех.

Тимът на Захари Сираков се оказа догонващ в резултата в края на първото полувреме и това даде някакви надежди на домакините за чудо. През втората част обаче Петрокуб остана с човек по-малко на терена след глупав червен картон за спор със съдията, а малко след това Спас Делев изравни резултата с гол, който пречупи надеждите на Петрокуб. В заключителните секунди и Рик се разписа, носейки победата с 2:1 в мача и 6:1 в общия резултат.

Така Лудогорец стана единственият български отбор с място в евротурнирите, а жребият за втората по сила надпревара на Стария континент е в петък от 14 часа. Надпреварата от тази година е с нов формат и няма групова фаза, като всички тимове ще участват в една обща лига, а "орлите" си гарантираха поне 8 евромача - 4 домакинства и 4 гостувания на различни съперници.

Пред около 2000 фенове на трибуните Петрокуб опита натиск в началните минути, но без сериозни опасности пред вратата на Лудогорец.

Постепенно обаче българският тим пое контрола върху събитията на терена и пренесе играта пред противниковата врата, като опасни удари на Кайо Видал и Руан Круз бяха спасени от вратаря на молдовците. В 21 минута Лудогорец стигна до чудесна ситуация, след като Сон открадна топката и излезе сам срещу стража на домакините Шмаленеа, но не успя да го преодолее.

В 27 минута грешка в отбраната на Лудогорец позволи на Петрокуб изненадващо да вкара гол след бърза комбинация и извеждащо подаване към капитана Владимир Амброс, който прокара топката между краката на Серджио Падт за 1:0.

Попадението вдъхнови домакините, които се хвърлиха в атака и на два пъти бяха много близо до втори гол. Все пак Лудогорец удържа на натиска и двата тима се оттеглиха при 1:0 за почивка след първото полувреме.

Лудогорец бе по-дейният отбор на терена в началото на второто полувреме, но удари на Видал бяха спасени от вратаря на Петрокуб.

В 57 минута домакините останаха с човек по-малко на терена. Защитникът Мудрак направи фаул пред наказателното поле, за което получи жълт картон. Той обаче иронизира рефера с демонстративно пляскане с ръце, заради което веднага получи още един жълт картон от германския арбитър Щегеман и бе изгонен.

15 минути преди края на мача Спас Делев порази вратата на Петрокуб за 1:1 и на практика реши всичко в спора. А след попадението и двамата треньори пуснаха голяма част от резервите, които да доиграят срещата.

Това попадение уби всички надежди на домакините, като мачът на практика се доигра без особена интрига и предимно с резерви, а в заключителните секунди падна и втори гол за Лудогорец след хубав далечен изстрел на Рик Джонатан.

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408