Леверкузен финишира непобеден в Бундеслигата и вдигна гордо титлата

Спорт 19.05.2024 11:08 Снимка: ДНЕС+

Леверкузен финишира непобеден в Бундеслигата и вдигна гордо титлата

Байер Леверкузен го направи! Тимът на Чаби Алонсо успя да завърши без нито една загуба сезона в Бундеслигата - 28 победи и 6 равенства от 34 кръга.

"Аспирините" финишират с 90 точки, 89 вкарани гола и едва 24 допуснати.

За Леверкузен обаче предстоят още две изпитания - финал в Лига Европа срещу Аталанта в сряда, както и финал за Купата на Германия срещу Кайзерслаутерн. Серията без допуснато поражение във всички турнири пък набъбна на рекордните 51 мача.

В последния си двубой за кампанията "аспирините" нямаха проблеми у дома с Аугсбург и спечелиха с 2:1, а след последния съдийски сигнал започнаха и бурните празненства за спечелената още преди месец и половина титла.

Играчите на Леверкузен получиха емблематичната сребърна салатиера, като не пропуснаха и да се изкъпят с огромни халби с бира, както повелява традицията в Германия.

Getty Images

По същото време детронираният шампион Байерн Мюнхен завърши разочароващо сезона, като допусна обрат и падна с 2:4 срещу Хофенхайм. Баварците бяха без голаджията си Хари Кейн, който лекува травма. Байерн имаше нужда от равенство, за да остане на втората позиция, но след издънката там финишира Щутгарт, който пък разби с 4:0 Борусия Мьонхенгладбах.

Още преди кръга беше ясно, че четвъртата позиция ще е за РБ Лайпциг, който финишира сезона с 1:1 срещу Вердер.

Петият участник на Германия в Шампионската лига пък ще е Борусия Дортмунд. "Жълто-черните" завършиха кампанията с 4:0 срещу Дармщат в последния мач на легендата Марко Ройс за тима.

Дармщат и Кьолн изпадат във Втора Бундеслига, а Бохум ще играе бараж.

CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095