Лелята на Имане Хелиф: Тя е звезда, не е мъж. Това е завист

Спорт 02.08.2024 15:57 Снимка: ДНЕС+

Лелята на Имане Хелиф: Тя е звезда, не е мъж. Това е завист

„Мисля, че това, което се случва е голяма несправедливост спрямо атлет от нейната величина. Разбиват една спортистка за нищо. Тя си направи тестове и в резултатите имаше нещо нетипично за жена от медицинска гледна точка, но тя няма вина за това. Тя не е мъж“.

Това заяви Надя, лелята на интерсексуалната боксьорка от Алжир Имане Хелиф по Нова телевизия.

Алжирката е в категория до 66 кг при жените, но има твърдения, че всъщност е мъж. Преди ден боксьорката спечели срещу италианката Анджела Карини за по-малко от минута. Съперничката на алжирката хвърли кърпата и обясни, че не може да понесе болката от ударите на Хелиф.

„Още от малка тя беше привлечена от бокса, но преди полемики нямаше. Всичко беше наред. Излезе навън в чужбина и там нещата не вървяха зле. Започна да печели купи и награди, но проблемите започнаха миналата година на Световното първенство по бокс в Индия. Не разбрахме защо това се случва. Тя извървя целия етап от нулата, но я изключиха от турнира. Това ни отврати, не разбрахме защо идва този удар“, каза Надя.

„Тя изживява това много зле, но не го показва, държи се на ниво, запазва самообладание. Имане е истински спортист. Освен това има нашата подкрепа, на семейството, на целия алжирски народ, но смятам, че страда, много е крехка“, посочи лелята на спортистката.

Тя каза, че не може да каже кой има интерес от този скандал, и че смята, че става дума за завист.

„Тази история е удар върху цялото ни семейство, светът допуска огромна несправедливост. Тя страда много от това, което се случва. Ако нямаше подкрепата на семейството си и на целия алжирски народ, който се обедини, щеше да се сгромоляса“, заяви тя.

„Тя блести като звезда и искат да я изгасят, а това боли“, каза още Надя.

CHF CHF 1 2.06594
GBP GBP 1 2.31931
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.47758
USD USD 1 1.8128