Легенда алармира, че София може да остане без баскетбол

Спорт 24.05.2024 15:57 Снимка: ДНЕС+

Легенда алармира, че София може да остане без баскетбол

Единственият българин, играл в Реал (Мадрид), а към днешна дата изпълнителен директор на баскетболната федерация, Филип Виденов, направи тревожна прогноза.

Дългогодишният национал, който в момента изпълнява длъжността и на президент на централата, предупреди, че съществува реален шанс столицата да остане без представители в Националната баскетболна лига - елитната дивизия на спорта у нас.

Виденов визира тежката ситуация на "Левски" и ЦСКА, които към момента са единствените столични отбори в НБЛ.

"Има го реален такъв вариант в София да няма елитен баскетбол. Левски и ЦСКА са в доста сложно и неприятно финансово положение. Ние ще се опитаме по всякакъв начин да го направим - дали с връзки, министерства, кметства и общини. Много е сложна ситуацията. Надявам се да има решение на въпроса, защото ще е изключително неприятно тези два отбора да ги няма или поне да не са нивото, на което заслужават да бъдат. Действаме в тази посока, надявам се да имаме успех, както и те действат, разбира се", каза той, като не пропусна да засегне и темата за промените в Закона за спорта.

"Разбира се, че това е главното нещо за развитие на спорта. Без държавно финансиране или някаква форма на данъчни облекчения, или да стане спортът атрактивен за бизнеса, няма как да оцелеем. Много е важно това нещо, защото без пари спорт не се прави, поне не на високо ниво. Тогава ще може да се развие и инфраструктурата за спорт, да се развият клубовете и всичко останало", добави Виденов.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319