Куриозно: Колежанин спечели голям голф турнир, но не може да вземе наградата от $ 1.5 млн

Спорт 23.01.2024 16:06 Снимка: Getty Images

Куриозно: Колежанин спечели голям голф турнир, но не може да вземе наградата от $ 1.5 млн

Ник Дънлап е първият аматьор от 33 години, който побеждава в турнир от професионалния тур

Колежанинът Ник Дънлап се размина с награда от 1.5 милиона долара, която си спечели честно и почтено с отлично представяне на елитен голф турнир.

Студентът изненадващо спечели надпреварата "American Express" в Калифорния, която е традиционна част от професионалния PGA тур в този спорт. А Ник стана първият играч с аматьорски статут от 33 години насам, който успява да победи в състезание от тура срещу професионалистите.

20-годишният младеж обаче няма да получи полагащите се на победителя милион и половина долара. Такива са правилата - статутът ми не позволява бонусът да бъде връчен от организаторите. Куриозно, той отива за втория в турнира - Кристиан Безюденхюит от Южна Африка, който загуби с един удар битката от колежанина.

Но си тръгва с 1.5 млн. долара... за второ място.

Той е №56 в ранкинга на професионалния тур, като има зад гърба си 10 титли от големи турнири. А бе победен от Дънлап, който дори не е със статут на голфър, който изкарва прехраната си със стиковете.

Ник все пак има някакъв опит - това бе четвърто участие на турнири с професионалисти.

И досега никой не си мислеше, че има потенциал за крайна победа в надпреварата с асовете. Все пак в цялата история на PGA тура само шестима преди този уикенд бяха аматьорите, печелили титла на такова ниво.

В Калифорния само Дънлап бе с такъв статут от всички 156 участници, което прави победата му още по-значима и изненадваща.

"Невероятно, най-хубавото чувство на света - радваше се победителят с трофея, с който се снима редом до родителите си. - Усещането след последния удар ще го помня цял живот. Победих играчи, които са на световно ниво."

Организаторите обаче бяха длъжни да му припомнят регламента на тура, а той е категоричен - Дънлап няма да вземе нито 1.5 милиона долара, които са отредени за победителя в турнира, нито 500-те точки за ранглистата.

Но ще получи все пак утешителната награда да има 2-годишно право на допускане за участие в турнири, важащо до края на 2025-а.

CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481