Кубинецът Хавиер Ибанес ни гарантира първо отличие в Париж

Спорт 03.08.2024 22:24 Снимка: ДНЕС+

Кубинецът Хавиер Ибанес ни гарантира първо отличие в Париж

В най-лошия случай той ще се прибере с бронз от боксовия турнир

България има своя първи медал от Олимпийските игри в Париж.

Той дойде в бокса, където натурализираният кубинец Хавиер Ибанес се класира на полуфинал в категория до 57 килограма при мъжете, а това означава, че в най-лошия случай родният представител ще се прибере с бронз.

Ибанес, който от 2018-а се състезава за България, победи с единодушно съдийско решение (5:0) японеца Шудай Харада, като по този начин счупи каръка на родния бокс.

Преди него Станимира Петрова и Рами Киуан загубиха четвъртфиналните си битки за сигурен медал, но Ибанес си проправи път към най-добрите четирима в своята категория и на 8 август излиза за място на финала срещу Мунарбек Уулу от Киргизстан.

Така Хавиер Ибанес е първият ни медалист от Париж, а също така е първият мъж, който носи олимпийско отличие на България от 2012-а, когато това стори Тервел Пулев отново в бокса.

Снимка: АР/БТА

Иначе в самия мач срещу японеца Харада Ибанес имаше затруднения само в началната минута, когато понесе няколко удара.

След това обаче българинът взе инициативата и правеше отлични серии срещу японеца, като не остави никакво съмнение в спечелването на всеки един от рундовете, а накрая напълно логично и петимата съдии отсъдиха в негова полза.

"Поздрави за всички в България. България ме приема като син. Аз обещах на Красимир Инински, че ще дам на България медал от Олимпиада и го направих. Ние гледахме няколко мача на съперника и знаехме, че трябва да бъда агресивен. Аз имам фокус и съм концентрирам върху това да побеждавам. Искам да побеждавам и играя за това. Сега имам два-три дни почивка и на полуфиналите трябва да следвам тактиката си. Обичам България!", заяви Ибанес след мача.

Снимка: Getty Images

Отличието на Ибанес ще е общо 20-о за родния бокс - спорт, който ни донесе злато и преди три години в Япония. В бокса страната ни има пет златни, пет сребърни и девет бронзови медала, като в следващата седмица ще научим и какъв ще е цветът на отличието на Хавиер Ибанес.

Той вече има олимпийска титла, но от младежки игри под флага на родината си Куба. Сега качи и България на почетната стълбичка, а надеждите а, че Ибанес ще стигне до самия край и медалът му ще е златен.

CHF CHF 1 2.07339
GBP GBP 1 2.30098
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.44164
USD USD 1 1.8051