Красен Кралев: Преди нас нямаше забит и един пирон в спортен обект

Спорт 13.01.2022 11:05 Снимка: ДНЕС+

Красен Кралев: Преди нас нямаше забит и един пирон в спортен обект

Красен Кралев бе министър на младежта и спорта в правителствата "Борисов 2" и "Борисов 3" в разстояние на повече от 6 години. В момента е депутат в 47-то Народно събрание от групата на ГЕРБ-СДС. Той говори по актуални въпроси в интервю за вестник "24 часа".

- Г-н Кралев, вашият наследник Радостин Василев смята, че огромните проблеми в спорта са недофинансирането и рухналата инфраструктура. Съгласен ли сте?

- Парите в подкрепа на спорта никога не са достатъчни. Заради това направихме всичко възможно да се увеличи бюджетът на ММС и това се случи, благодарение на разбирането на Бойко Борисов. Всяка година увеличавахме средствата, които държавата инвестираше в спорта. Дано сегашното правителство осигури още по-голям бюджет за подкрепа на спорта. С удоволствие бих подкрепил двоен или троен бюджет за спорта.
Най-недофинансирани обаче не са федерациите, а клубовете. Заради това първо увеличихме парите им с 30% през 2020г, след това двойно за 2021 година. Беше залегнало още едно двойно увеличение за 2022 година. Защото спортът не се прави в Спортната палата, а на терен. Където са треньорите, които търсят талантите и се грижат за тях. Тревожи ме факта, че сега се говори само за разпределението на средствата за федерациите, а никой не говори за финансирането на клубовете.

- Сега обаче се обединяват двете програми за олимпийска подготовка и тази за високи постижения.

- Трябва да се види как ще действа. Категорично обаче съм против някои олимпийски федерации да вземат средства, само защото са олимпийски, но не са изпращали атлет на игрите от десетилетия. Някои дори и никога. И са направени единствено, за да получават държавни средства. Заради това свихме тяхната бройка. Съгласен съм, че 50 000 лева не е голяма сума, но от друга страна 60 по 50 000 е 3 милиона. За какво? Какво ще развие кърлингът например с държавното финансиране. Нищо. В същото време да речем, бойните спортове, където има огромен интерес и от млади спортисти, и от публика, ще останат с по-малко пари. За сметка на нищото. И само да припомня. Футболът няма право да кандидатства за финасиране нито по общите условия, нито по специални. Догато не се реши въпросът с дълга, който БФС има към министерството. Това е законът.

- А за инфраструктурата?

- Тук не съм съгласен. Ако някой смята, че над 500 милиона лева в спортна инфраструктура за трите мандата са малко, нека съумее да осигури повече средства за спорт - ще го поздравя. И не трябва да се забравя, че преди това нямаше забит и един пирон в спортен обект. Единствено Васил Иванов-Лучано бе направил един спешен ремонт на националния стадион, за да не играем мачовете си в Букурещ или Скопие. Започнахме оттам, откъдето сметнахме, че е най-необходимо. Леката атлетика нямаше къде да тренира през зимата. Сега има няколко зали, които да използва. Колко зали по щанги и борба бяха обновени. Питайте Антоанета Костадинова в какви условия тренираше, преди да оправим залата в Търговище и стигна до среброто. За художествената гимнастика няма въобще да говоря. Всичко, което са пожелали, са го получили. И моите думи могат да се проверят. Мога да говоря с часове. Инвестира се в зали по волейбол, тенис комплекси. Колко футболни стадиони бяха направени, за да има някакви нормални условия за провеждане на първенството. Всички ги знаят. Да инфраструктурата бе рухнала, преди да започнем да работим. Сега направихме една огромна крачка напред. И не са построени само големи зали като Арена Армеец, Колодрума в Пловдив, ОЗК Арена Русе, Арена Шумен и т.н. Инвестирахме в реконструкцията на десетки зали и съоръжения за подготовка на нашите атлети. От 2015 г. до септември 2020 г. е отпуснато финансиране на 64 обекта на обща стойност 23,8 милиона лева. Възстановени са 6 спортни бази и обекти, 11 стадиона, 4 тренировъчни стадиона за футбол и 13 ирища за минифутбол. Бяха създадени 13 лекоатлетически писти - 7 закрити и 6 открити, както и два центъра за хвърляния в Балчик и София. Ремонтирани са 6 зали по бокс, 5 за борба, 5 за вдигане на тежести. Реконструирани са 4 центъра за тенис. Изградени са 3 зали по волейбол. ММС е инвестирал в писта за биатлон в Самоков, мноогфункционална площадка в Дулово. Изграден е център по ветроходство във Варна. Отпуснати бяха 57 милиона лева за "Арена Бургас", 13 милиона за обекти на "Национална спортна база" и 16,6 милиона за "Академика 2011". Значителни средства бяха отпуснати за ремонт на националния стадион, конна база "Хан Аспарух", НСК "Диана", НСБ "Спортпалас", НСБ "Спартак Созопол", ВСК "Белмекен", зала "София", СК "Сердика", национална база по кану-каяк - язовир "Кърджали", "Арена Армеец", НСЗ "Раковски", тенис кортове "Борисова градина", Национална гребна база "Средец-Панчарево", Зимен дворец на спорта, "Асикс Арена" и спортен комплекс "Академик 4-и километър". С постановление на МС са отпуснати 25 милиона лева за физкултурни салони в училища, където не разполагат с такива. Отпуснати бяха 37 милиона лева за възстановяването на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив".

- Но все пак остана казусът "Българска армия".

- Да, но все пак успяхме да стигнем до някакъв финал и при този казус. Защо всички забравят, че единствено нашето правителство имаше силата, да преобразува собствеността на обектите, за да може да има публично-частно партньорство? Преди това колко десетилетия минаха без никой да си мръдне пръста? Нещата са на последния етап и както няколко пъти подчертах, всичко е в ръцете на клуба. Оказа се, че още от 2019 година има издадена виза за проектиране на ново съоръжение от главния архитект на столицата Здравко Здравков. Ако клубът внесе парите за инвестицията, всичко ще е наред. Но явно всички забравят дългия път, по който трябваше да минем. Същото се отнася и до "Левски". По наше време стартира процедурата за нормално придобиване на базата. Стадионът бе включен в списъка за концесии. Защото всички знаем, че и там има проблем със собствеността.

- Но дупката на "Червено знаме" остана.

- За съжаление. Но просто не стигна време, за да решим и този проблем. Видно е от програмата, която публикувахме преди изборите, че това щеше да е приоритет на следващия ни мандат. Може би щеше да стане и по-бързо, ако не бе дошла кризата с коронавируса. Пандемията обърка света. Но и тогава с доста усилия успяхме да съхраним спорта, след което дойдоха и успехите в Токио. Мога да дам и един пример. Всички говорят за кризата с базата на клубовете на ЦСКА. А защо никой не говори за баскетболната зала? И там има договор, има инвестиции. И няма проблеми. Дори зная, че в момента залата изглежда невероятно. И остава още малко, за да функционира напълно. Ситуацията е идентична с всички останали. Същото държавно дружество, същите договори, и без проблеми. Значи има нещо, което не се казва на обществото.

- Какво бихте пожелали на Радостин Василев?

- Да работи усърдно. Това е нужно на българския спорт. Не да се занимава с глупости. 7 месеца бяха загубени безвъзратно заради лицето Андрей Кузманов, назначено по неясни критерии от президента Румен Радев. Дълъг период, в който не бе забит и един пирон. Но пък кашоните в министерството бяха обстоятелствено преровени. Заради спортна злоба. През това време Кузманов е работил единствено за собствена изгода, след като се оказа, че дори е участвал в избори в международната федерация, когато е бил на поста. Което е в разрез с всеки един закон в България. Интересно е как КПКОНПИ дори не забеляза публикациите за това. Доста удобно. Спряна бе програмата за училищните салони, като се чакаше само конкурс за контрол и нищо повече. Един подпис. Българският спорт изисква доста работа. Понякога денонощно. Това е единствената рецепта за успех. Да, всеки ден има проблеми. Всичките са спешни. И работното време не стига./tribune.bg

Още по темата

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147