"Кралят на допинга" Ланс Армстронг забърка скандал с коментари за Погачар

Спорт 21.07.2024 13:34 Снимка: ДНЕС+

"Кралят на допинга" Ланс Армстронг забърка скандал с коментари за Погачар

Днес Тадей Погачар ще спечели "Тур дьо Франс" за трети път, ако не се случи някакво чудо, падане или друг катаклизъм на часовника между Монако и Ница, с който завършва състезанието. Словенецът направи удивителни 20 етапа, в които разкъса съперниците и не показа никаква слабост.

Разбира се, около колоезденето винаги ще витае сянката на това "дали всичко е чисто" в представянето на тези гладиатори, които издържат на огромните, почти нечовешки натоварвания на най-тежкото състезание.

Особено след скандала със 7-кратния победител Ланс Армстронг, който след триумфа му за седми път през 2005-а бе уличен в системно използване на кръвен допинг, титлите му бяха отнети, а съдебното дело отне над 100 милиона долара от състоянието му.

Именно Армстронг, днес в качеството си на анализатор, си позволи коментари за Погачар, след като словенецът пак атакува конкурентите в планината, без да има необходимост да го прави при аванса, който има в генералното класиране.

Тадей можеше спокойно да кара с останалите конкуренти и да не допуска намаляване на преднината му от над 5 минути, но вместо това ги атакува мощно и в етап 19, и в етап 20 в Алпите. И спечели и двата.

"Той прави грешка - коментира Армстронг за подкаста "The Move", специализиран за колоездене. - Привлича твърде много внимание така, като е постоянно активен, атакува и побеждава дори в най-трудните етапи. Имам опит и знам какво говоря...

По време на моята кариера всеки говореше, спекулациите бяха постоянни. Всеки път, когато побеждавах, се говореше прикрито за това дали го правя честно. Погачар трябва да не бъде толкова активен и агресивен, иначе около него също ще се говори. Предполагам, вече се говори.

Той трябва да знае, че "Тур дьо Франс" не е просто велико състезание, той е и политика. И постоянно си с мишена на гърба. Не трябва да даваш поводи на хората да се съмняват в това, което постигаш.

Когато го гледам как бие останалите в най-трудните височини... Казвам си - бил съм в тази позиция, по дяволите."

Ясно е за какво намеква Армстронг, кръстен в колоезденето "крал на допинга", след като бе създал цяла лаборатория и система, по която приемаше забранени стимуланти, за да е най-силен именно на "Тура".

Погачар през тази година е в невероятна форма - спечели с лекота "Джиро"-то на Италия, сега е сигурен победител и в Обиколката на Франция, а този дубъл не е правен от 1998-а, когато Марко Пантани го постигна.

Година по-късно Малкото слонче, както бе наричан италианецът, бе уличен в употреба на допинг. Той почина преди 20 години.

А след 3 дни, на 24 юли, се навършват пък точно 19 години от последния триумф на Армстронг в "Тура", два дни след който дойде и скандалът. Тогава в. "Екип" написа на цялата си първа страница "Лъжата Армстронг" и кълбото на допинг измамата се разплете.

От години в колоезденето нещата са максимално затегнати като контрол и спортът се гордее, че е напълно изчистен от забренени стимуланти.

Асове като Погачар, Йонас Вингегор, Ремко Евенепул или Ричард Карапаз са проверявани през 48 часа по време на такова състезание.

И правят около 200 теста годишно общо, включително тези извън цикъла на голяма надпревара, в тренировъчния им режим. Повечето са внезапни и те не са предупредени за тях.

Няма нито един положителен допинг тест на топ състезател вече повече от десетилетие.

CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095