Кот д`Ивоар преди Купата на Африка: Гладуваме, а даваме $ 1 млрд. за стадиони

Спорт 13.01.2024 10:01 Снимка: ДНЕС+

Кот д`Ивоар преди Купата на Африка: Гладуваме, а даваме $ 1 млрд. за стадиони

Изявление на президента Уатара предизвика гневни реакции

В страната-домакин на Купата на Африка се надига вълна от недоволство след изявление на президента Аласан Уатара пред националната телевизия.

В него държавният глава се похвали, че над 1 милиард долара са дадени за изграждане на стадионите и инфраструктурата, с която страната приема турнира.

Това включва четири напълно нови арени за футбол, както и няколко построени или реновирани летища, магистрали между тях и хотелите, както и самите хотели за отборите, които играят в надпреварата.

Инвестицията е колосална, като е концентрирана изцяло в петте града, в които ще има мачове - Абиджан, Буаке, Корого, Сан Педро и Ямусукро.

Уатара управлява държавата от 2011-а, когато приключи реално гражданската война там. Но в последните години той търпи критики и от своя народ, и от опозиция, както и от международни организации и други държавни лидери.

Кот д`Ивоар е на 138-о място по богатство и стандарт на живот в класацията на Международният валутен фонд от общо 190 страни там. А само през миналия април Уатака и правителството му взеха поредния голям заем от същата организация - 3.5 милиарда долара. Голяма част и от него покри разходите по турнира.

"Ние сме бедна държава и на места хората буквално гладуват - каза за BBC Африка професорът по икономика Прао Серафин, който преподава в университета в Абиджан. - Всичко това няма голяма логика като финансова политика, а инвестициите са в съоръжения, които ще бъдат малко използвани след турнира.

Обичаме футбола и се радваме, че Купата на Африка идва у нас. Но все пак - на фона на ситуацията, това са огромни разходи.

Трябва да сме много внимателни, защото ще оставим "бели слонове", както става в Катар, в Южна Африка през 2010-а на световното и в други държави. А това вече е разхищение."

"Бели слонове" е термин, който влезе в сила за скъпи съоръжения, построени за конкретно спортно събитие, а после останали неизползваеми, нефункционални и често - напълно запуснати.

Турнирът за Купата на Африка започва в събота, като мачовете ще се предават и у нас по каналите на MAX Sport.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822