Клоп: Отне ми един ден, за да забравя за провала за куадрупъла

Спорт 30.07.2022 12:40 Снимка: БГНЕС

Клоп: Отне ми един ден, за да забравя за провала за куадрупъла

Юрген Клоп заяви, че му е отнело един ден, за да забрави провала на Ливърпул да спечели куадрупъла миналия сезон. Възпитаниците на германския мениджър бяха на два мача от футболно безсмъртие, но останаха на точка от Манчестър Сити в борбата за титлата във Висшата лига в последния ден от кампанията, а след това отстъпиха на Реал Мадрид с 0:1 във финала на Шампионската лига, като приключиха с триумфите за Купата на Лигата и ФА Къп в невероятния си сезон.

Но наставникът на мърсисайдци не тъгувал дълго, като 24 часа по-късно погледите му вече били насочени към предстоящата кампания. Германецът има ранен шанс да вземе частичен реванш срещу Сити за Къмюнити Шийлд в събота на „Кинг Пауър Стейдиъм“. „Отне ми един ден и след това беше парадът в Ливърпул и бях окей с всичко. Знаехме, очевидно, че бяхме близо. Когато нямаш късмет в някои моменти, се случват такива неща. Това е спортът и ние приемаме правилата. Една точка повече е достатъчна след 38 кръга, и един гол повече е достатъчен във футболен мач. Приемаме и това, така че не ми отне дълго време“, започна Клоп.

„Какво беше моето заключение за миналия сезон? Не мисля, че има много смисъл да разсъждавам по този начин. Играхме на невероятно високо ниво, бяхме постоянни, играхме добър футбол – не винаги, но много често. Борихме се усилено. Това са всички неща, които трябва да направим отново“. Нападателят Садио Мане се присъедини към Байерн Мюнхен след края на сезона след шест успешни сезона на „Анфийлд“, в които спечели Висшата лига и Шампионската лига, отбелязвайки 120 гола в 269 мача.

Загубата на сенегалеца е голям удар за „червените“, но Клоп запълни тази празнина с привличането на уругвайския нападател Дарвин Нунес от Бенфика, и мениджърът очаква Ливърпул да направи гладък преход към новата ера. „Разбира се, че имахме лека промяна в нашия отбор. Загубихме Садио, който беше титуляр в продължение на шест години. Но винаги е така. Не можем да бъдем завинаги заедно. Трябва да направим промени и когато Садио дойде при нас и каза, че иска ново предизвикателство, защото беше достатъчно рано (в края на сезона), ние приехме това. Така че разполагахме с време да се подготвим за тази ситуация и точно това и направихме. И сега трябва отново да намерим колективния дух. Това е също напълно нормално“, завърши наставникът на мърсисайдци.

Аймерик Лапорт ще пропусне старта на защитата на титлата на Манчестър Сити във Висшата лига, след като испанецът се подложи на операция заради травма на коляното. Мениджърът на „гражданите“ Пеп Гуардиола разкри днес, че защитникът е имал нужда от хирургическа интервенция, след като страдал от проблема в заключителните етапи на миналата кампания.

28-годишният бранител игра въпреки болката и помогна на тима да спечели четвърта титла на Премиършип в последните пет сезона след драматичен обрат над Астън Вила в последния ден от кампанията. „Лапорт е контузен. Той претърпя операция на коляното след края на миналия сезон, играейки последните 2-3 мача с контузия. Той направи невероятно усилие. До тук той се справя много добре, но трябва да бъдем внимателни, когато става въпрос за коляно. Мисля, че ще пропусне целия август, септември ще се завърне при нас“, започна Гуардиола.

Контузията на Лапорт и продажбата на украинския ляв бек Олександър Зинченко на Арсенал отслаби опциите на испанския наставник в защита. Сити са спрягани с левия бек на Брайтън Марк Кукурея, като по-рано през деня се появиха информации, че той е подал трансферна молба на „Амекс Стейдиъм“. Но Гуардиола бе категоричен: „Той е играч на Брайтън, не мога да кажа нищо повече по темата“. Мениджърът на английския шампион призна, че зоната на левия краен бранител се нуждае от подсилване, тъй като Жоао Кансело е единственият футболист от първия тим, който е на разположение на поста. „Ако е възможно, да. Ако ли не, оставаме с наличното“, каза още Гуардиола.

Сити се изправят срещу Ливърпул в спора за Къмюнити Шийлд на „Кинг Пауър Стейдиъм“ в събота от 19:00 часа българско време в традиционния мач, с който се открива сезонът във висшия футболен ешелон на Англия. Възпитаниците на Гуардиола започват защитата на титлата си с гостуване на Уест Хем на 7 август.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147