Китайки обърнаха сестри Стоеви, но шансовете за елиминациите остават

Спорт 28.07.2024 20:12 Снимка: ДНЕС+

Китайки обърнаха сестри Стоеви, но шансовете за елиминациите остават

Калояна Налбантова дебютира с поражение от световната шампионка

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви допуснаха поражение във втория си мач от груповата фаза на турнира по бадминтон от Олимпийските игри в Париж.

Родният тандем, който вчера записа победа над хонгконгска двойка, днес допусна обрат от китайките Шенгшу Лиу и Нинг Тан.

Китайките, които са трети поставени в основната схема спечелиха с 19:21, 21:10 и 21:16 в отделните геймове.

Неприятен развой на мача с оглед драматично спечеления първи гейм от сестри Стоеви, но в крайна сметка китайките оправдаха ролята си на едни от фаворитите за медал и успяха да постигна обрат. Все пак трябва да отчетем, че поражението не означава край на олимпийското участие за родния дует.

Благодарение на вчерашния си успех сестри Стоеви имат една точка в актива си и във вторник ще имат шанс да преследват продължаване напред към елиминациите с победа срещу американките Ани Ксу и Кери Ксу.

До момента и в двете си олимпийски участия сестри Стоеви отпадаха в групите, но този път имат съвсем реален шанс да попаднат сред осемте най-добри двойки в бадминтона.

Първият гейм започна доста трудно за сестри Стоеви, които изостанаха с 8:12, но направиха феноменална серия от пет поредни точки и обърнаха нещата с 13:12 в своята полза.

Тази серия определено смути китайския тандем, който започна да прави доста непредизвикани грешки, а това окуражи Стеафани и Габриела, които удържаха аванса си и с 21:19 взеха първия гейм. Това със сигурност бе изненадващ развой с оглед предварителните очаквания.

Втората част от мача тръгна равностойно, но при 8:7 китайките направиха страхотна серия и поведоха с 15:7, а това сякаш обезвери родните представителки, че могат да измъкнат нещо от тази част.

С мисъл за очертаващата се трета част от мача, сестри Стоеви сякаш спестиха сили и загубиха доста тежко частта с 10:21.

Третият гейм се развиваше равностойно, но ключова се оказа една китайска серия с четири поредни точки, след която резултатът стана 19:14 в полза на азиатския тандем, а това се оказа и достатъчно за крайното 21:16.

Снимка: БТА

 

По същото време на съседния корт своя олимпийски дебют направи Калояна Налбантова, която със своите 18 години е най-младата участничка в турнира по бадминтон.

Налбантова обаче имаше твърде тежък тест, тя трябваше да се изправи срещу действащата световна шампионка и първа поставена в турнира - Ан Се Йонг от Южна Корея.

И съвсем логично корейката постигна успех в два гейма, печелейки отделните части с 21:15 и 21:11.

Снимка: БТА

Шампионско начало за голямата фаворитка за златото в Париж, а колкото до младата Налбантова, този олимпийски дебщт при всички положения ще й донесе страхотен опит.

А това не бе нейният последен мач в Париж, защото във вторник от 15 часа наше време Калояна Налбантова ще се изправи срещу представителката на домакините Ки Хуефей, която както подразбирате по името е китайка, но се състезава за Франция.

От въпросната Група "А" на Налбантова напред към елиминациите ще продължи само заелата първо място участничка.

"Като цяло да доволна съм, тъй като физически се справих, изненадах се от себе си. В момента видях и показах пред себе си, че мога да издържа на нивото на скоростта, с която тя играе.

Но тактически мисля, че не успях да спазя на 100% указанията, тъй като действах малко емоционално. Все пак ми е първи такъв голям турнир и ми беше трудно да овладея емоцията. Но все пак като цяло съм доста доволна.

Липсата на опит, разбира се, се отрази. Тя успя да се адаптира по-бързо към залата, тъй като е играла доста големи турнири, световна номер 1 е.

Не мисля, че можеше да бъде по-тежко. Първа Олимпиада срещу такъв съперник и то след като се бях върнала от контузия януари месец. Само аз и треньорът ми знаем какво ми костваше да постигнем всичко това. Много сме щастливи да бъдем тук, да се състезавам срещу любимата ми бадминтонистка и световна номер 1 за мен беше чест", каза тя.

CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095