Спорт 10.06.2021 13:06 Снимка: ДНЕС+

Катя Аврамова атакува квота за олимпиадата на шампионат в Турция

Звездната БГ плувкиня Екатерина Аврамова, която се състезава за Турция, ще атакува квота за олимпиадата на шампионат в южната ни съседка.

„Надявам се да покрия норматива и да стигна до Токио. Вярвам, че на този шампионат, който е след 3 седмици, ще имам най-силно представяне и най-накрая ще покрия тези шест десети, които не ми стигат в момента за „А“ норматива. Ще плувам на 100 и 200 м гръб“, коментира пред www.swimming.bg Аврамова.

Три седмици преди последната квалификация за игрите в Токио тя ще прекара в София. В столицата очарователната брюнетка ще тренира сама.

Участничката на две олимпиади смята, че на този етап не е възможното игрите да бъдат отменени, въпреки бурните реакции на обществото в Страната на изгряващото слънце, провокирани от пандемията. „Не мисля, че това е възможно, останаха по-малко от 2 месеца. За съжаление тази олимпиада няма да е като предишните, ще е много различно. Спортистите, които ще участват за първи път, няма да успеят да усетят какво е да си на олимпийски игри. И зрители, и делегации ще са по-малко. Преди в градчето бяхме свободни, а сега ще има рестрикции“, коментира състезателката.

Екатерина Аврамова и тази година не пропусна традиционния международен турнир Black Sea Cup във Варна, организиран от плувния шампион на България ПСК „Черно море“. Катя спечели първото място и по време на церемонията по награждаването направи благороден жест, дарявайки премията си за лечението на тежкоболно дете.

„4-ото издание на Black Sea Cup беше на супер ниво! Организаторите са се справили перфектно на фона на тези пандемични условия. Надявам се догодина да има още повече участници. Радва ме това, че нивото се покачва“, коментира победителката. Тя обмисля отново да плува във Варна по време на предстоящ лагер в СОК „Камчия“. Това ще се случи през септември или октомври, ако пандемията позволява.

„Ситуацията е много динамична. Във Великобритания нещата се променят всеки ден, а ми се иска да бъда на този лагер с моя клуб. Затова изчакваме да видим какво ще стане към края на годината. Не съм била вкъщи от декември миналата година – тогава затвориха басейните и ги отвориха зад над 18-годишна възраст едва преди 3 седмици. Дотогава моите съотборници не можеха да тренират, а аз обикалях из цяла Европа, за да се готвя. Разбира се, нещата се променяха навсякъде и затова ми се налагаше да пътувам страшно много. Бях тук, на басейн Приморски във Варна, в Турция, във Франция“, разказа Аврамова.

За да е пълноценна на 100 % подготовката й, нейният личен треньор непрекъснато й изпращал тренировки. „А аз трябваше да се въоръжа с търпение и концентрация и да тренирам сама. Много съм доволна от резултата, който постигам до момента.

Надявам се да отида на олимпиадата, а след това да имам възможност и за почивка, защото последните 16 месеца определено бяха много натоварени. Повече психически, за да мога да се справя с всичките промени, през които трябваше да мина“, обобщи Аврамова.

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911