Какво се случи през 2023 година в българския баскетбол

Спорт 30.12.2023 15:12 Снимка: ДНЕС+

Какво се случи през 2023 година в българския баскетбол

Баскетбол, България, 2023 година – това е Александър Везенков. Саша направи така, че у нас отново да се говори за баскетбол и новините за този спорт пак да са сред водещите през годината. Това пише в обзора си за годината NOVSPORT.

ВЕЗЕНКОВ

Везенков стана втория българин след Георги Глушков, който облече екипа на тим от НБА. На 27 г. Саша отиде там, където всяко момче с оранжева топка мечтае да попадне. Там, където се разиграват милиони, там където целят свят гледа и там, където играят „извънземни”. През юли българинът подписа тригодишен договор на стойност 20 млн. долара с представителя на Западната конференция в НБА Сакраменто Кингс. От тогава Везенков продължава да се адаптира към бързата игра отвъд Океана и се бори с новата позиция да не е основен играч в тима си. Макар и кратковременни изявите му на паркета са впечатляващи, но все още не достатъчно, за да може да влезе в основната схема на треньора на „кралете” Майк Браун.

ТРУДНОСТИТЕ В НБА

„За времето, което му се отпуска, Сашо се представя блестящо, анализира познавачът на баскетбола в САЩ, журналистът и писател Иво Иванов. - На всички ни се иска треньорът Майк Браун да му има повече доверие. И от това, което сме наблюдавали толкова години в Европа, ми е повече от ясно, че ако му се даде възможност, той ще оправдае доверието. Въпросът е, че той трябва да извоюва – за кой ли път – доверието на още един треньор. Неговият период на аклиматизация, в който да свикне с различните натоварвания в САЩ, е по-стеснен. На Никола Йокич например му отне година-две, докато започна да се чувства комфортно. Но Везенков вече се е реализирал като баскетболист и аз мисля, че още в началото на 2024 година той ще се чувства много комфортно. Въпросът е да му се даде възможност, защото той играе в отбор, който разполага със страшно много играчи на неговата позиция.”

ПРЕДИ САЩ

Но иначе до изстрелването на Везенков до нивото на НБА се стигна след стабилна игра на най-високо ниво в Европа с екипа на гръцкия гранд Олимпиакос. Везенков прекара пет години в Пирея, като през 2022/23 завоюва златен требъл – титла, купа и Суперкупа на страната с „червено-белите“. Тази година атинският гранд изгуби драматично в последните секунди финала на Евролигата срещу Реал Мадрид. Но изявите на Везенков в континенталната лига като лидер на Олимпиакос бяха оценени и той беше избран за MVP на Лигата, а също така стана Най-добър реализатор и попадна в Идеалния отбор за сезона. Той имаше още една индивидуална награда - Най-полезен играч в гръцкото първенството.

У НАС

Без Везенков в редиците си обаче мъжкият ни национален отбор трябваше да решава кадрови проблеми. И в крайна сметка селекцията на Росен Барчовски се справи с предизвикателствата и се класира за основните квалификации на Евробаскет 2025. Тимът ни е в група в решителната фаза за място на първенството на континента с Германия, Черна гора и Швеция.

ЗАГУБА

През изминаващата година българският баскетбол загуби една от най-големите си легенди - Атанас Голомеев. Членът на "Залата на славата" на ФИБА си отиде от този свят на 76-годишна възраст след тежко боледуване през август.

ОБОБЩЕНИЕТО

Изключвайки Везенков, състоянието на баскетбола ни е в пълен контраст с богатата кариера на Голомеев, играл на пет европейски първенства, два пъти най-добър реализатор на финалите и четири пъти попада в идеалния отбор. И не друг, а самият Саша даде по-рано през годината обобщение за нивото у нас на един от най-популярните колективни спортове в света: „Не знам кога отново ще имаме шанс да се класираме за Евробаскет, но се надявам, че няма да ни отнеме нови 10-15 години, за да го сторим. Не знам колко е светло бъдещето за българския баскетбол, ако всички не се обединят и не работят заедно. В момента не мога да назова имената на трима български играчи, които се състезават зад граница. Не искам да критикувам, но се надявам, че скоро отново ще намерим начин да играем на европейско първенство”.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549