Какви са вариантите за "Мерцедес" след Хамилтън

Спорт 03.02.2024 10:21 Снимка: ДНЕС+

Какви са вариантите за "Мерцедес" след Хамилтън

Бивш съотборник, световни шампиони, млади таланти...

Преминаването на Люис Хамилтън от "Мерцедес" във "Ферари" несъмнено е спортната новина на годината до момента, колкото и рано да е за подобни определения. Краят на една ера ще дойде в края на сезона, когато сър Люис ще премине в Скудерията, за да поеме ново предизвикателство, както сам се изрази.

Какви обаче са вариантите пред "сребърните стрели" за наследник на Хамилтън? Ясно е, че който и да премине в отбора на Тото Волф, няма да може да замести Люис така, както на феновете би им се искало, но опции определено има.

Голяма част от пилотите на стартовата решетка на F1 Ще бъдат свободни агенти след сезон 2024, а има и такива, които са свързвани с "Мерцедес" без да са сред най-добрите в момента.

Карлос Сайнц, на чието място Люис отива във "Ферари" е високо в списъка, но същевременно има и друг кандидат за него. Испанецът е трансферна цел на "Ауди" заради близките отношения на германците с баща му - рали легендата, носеща същото име.

Бившият пилот на "Ред Бул" Алекс Албън впечатли с представянето си за "Уилямс" миналия сезон, като трябва да се отчете, че британците ползват двигатели на "Мерцедес". Освен това той е и стар приятел на Джордж Ръсел, който остава в отбора.

Валтери Ботас, който бе съотборник на Люис преди Ръсел, също ще бъде свободен. Договорът му със "Заубер" изтича, а атмосферата в "Мерцедес" му е отлично позната.

Естебан Окон от "Алпин" също е в полезрението на Волф, но не е сред челните места в списъка с кандидати. Тук поставяме и Мик Шумахер, който тества за "сребърните стрели" в ролята на резерва. Баща му Михаел е карал за отбора, като през 2013 Хамилтън смени именно него. Вероятността за Шумахер-младши обаче е малка.

Споменава се и Андреа Кими Антонели - 17-годишният италианец, който ще дебютира във Формула 2 и е считан за един от най-големите таланти в спорта. А също така има договор с "Мерцедес".

Най-любопитните имена пък определено са тези на шампионите Фернандо Алонсо, който макар да е на 42, продължава да кара за "Астън Мартин" и изглежда мотивиран както винаги.

Себастиан Фетел пък се отказа, но дали няма да бъде убеден от Волф да се върне, след като на няколко пъти намекваше, че решението му може и да не е окончателно? Освен това Себ е по-млад от Хамилтън, така че вратите пред "Мерцедес" не са една или две.

CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481