Изненада в Шампионска лига: Барса се вкара рано в "невъзможна мисия" и тръгна със загуба

Спорт 20.09.2024 00:06 Снимка: ДНЕС+

Изненада в Шампионска лига: Барса се вкара рано в "невъзможна мисия" и тръгна със загуба

Барселона загуби за първи път през сезона в официален мач - 1:2 в Шампионската лига от Монако като гост. Каталунците се радваха на идеален старт в първенството с пет от пет победи, но в Монте Карло на един от най-екзотичните стадиони в Европа "Луи II", рано влязоха в "невъзможна мисия". И така и не намериха решение за нея.

Пред погледа на великия Майкъл Джордан и принца на Монако, домакините взеха една от най-значимите си европейски победи.

В 10-ата минута защитникът Ерик Гарсия бе изгонен с директен червен картон, след като вратарят Марк Андре тер Щеген му даде лош пас, а в старанието си да спре откъсващия се Такуми Минамино от домакините, Гарсия нямаше избор и го събори на границата на наказателното поле, спасявайки вероятен гол.

Но бе изгонен и така Барса трябваше да играе реално цял мач с човек по-малко.

Почти веднага надъханият тим на домакините се възползва и откри.

В 16-ата минута вкара Магнес Аклюш, а Монако заигра още по-бързо и агресивно в атака, за да довърши гостите.

Барса обаче отвърна като голям отбор, въпреки че бе в нокдаун. 17-годишното дете-чудо на европейския футбол Ламин Ямал (долу) се възползва от първата си възможност, стреля от 20 метра по земята с левачката и намери долния ъгъл - 1:1, в 28-ата минута.

Но нататък бе ясно, че на гостите ще е много трудно.

Монако напираше след почивката и само намесите на Тер Щеген спасяваха Барселона. В 72-рата минута резервата Джордж Иленикена се откъсна след дълъг пас зад защитата и вкара през ръцете на немския вратар, който този път просто не успя да спаси своите.

В 84-ата минута реферът Линдхаут от Нидерландия отсъди дузпа за домакините, но коригира решението си и я отмени след намеса на ВАР. Нямаше нарушение на бранителя на Барселона.

Но и това не помогна на гранда. Страхотният старт на сезона за Ханзи Флик в първенството е факт, но в Европа нещата не тръгнаха добре. Монако пък прибра първите си три точки в новия формат на турнира.

Резултатът може и да не е сензационен, все пак само преди няколко седмици на последния предсезонен мач на двата тима насред Барселона, на турнира "Жоан Гампер", монегаските удариха каталунците с 3:0.

Ето какво предстои за двата тима в оставащите им 7 мача:

Монако приема Цървена звезда, Бенфика и Астън Вила, а гостува на Динамо (Загреб), Бенфика, Арсенал и Интер.

Барселона ще играе у дома с Йънг Бойс, Байерн, Брест и Аталанта, а гостува на Цървена звезда, Борусия Дортмунд и Бенфика.

CHF CHF 1 2.07625
GBP GBP 1 2.34686
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.12889
USD USD 1 1.75285