Иван Иванов: Трима състезатели ще се борят за две олимпийски квоти

Спорт 14.04.2021 18:24 Снимка: ДНЕС+

Иван Иванов: Трима състезатели ще се борят за две олимпийски квоти

Трима състезатели ще се борят за две олимпийски квоти. Това обяви старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов на днешната пресконференция в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС.

Повод за събитието бе великолепното представяне на България на Европейското първенство по вдигане на щанги в Москва. На срещата присъстваха още медалистите Ангел Русев, Стилян Гроздев, Карлос Насар, Христо Христов, Дейвид Фишеров, Божидар Андреев, Надежда Мей-Нгуен и личният треньор на Андреев Пламен Братойчев.

Иванов отново заяви, че ще се оттегли от поста си след Игрите в Токио. "Първо искам да кажа, че нямам намерение да остана в отбора, както вече заявих – май месец стават 10 години откакто съм начело на този отбор, и вече съм прекалено изморен. Вече бях заявил, че след Олимпиадата ще се оттегля. Няма да оставя никого, ако следващото треньорско ръководство иска да помагам, ще помагам, сигурно няма да имат нищо против. Относно представянето на отбора – не сме се състезавали на състезание от подобен ранг от Световното в Тайланд, година и половина мина – всички състезатели не са спирали да тренират“, започна той.

„Г-н Кралев ни осигури всичко необходимо, за да тренираме непрекъснато по време на пандемията. Всички ПСР тестове са отрицателни, бяха ограничени до минимум контактите на състезатели. Благодаря им, че изпълниха указанията, те донесоха резултати, и то бих казал блестящи – има и изключения, то затова е състезание, за да е интересно. Божидар, който е до мен, беше на косъм от титлата, прегоря, но това не е нищо страшно – мисля, че даже колкото и силно да звучи, хубаво, че стана така, да се амбицира още повече за Олимпиадата“.

„Квотите са две до тоя момент, за тях ще се борят трима състезатели – това са Стилян Гроздев, Божидар Андреев и Христо Христов, от тях двама отиват в Токио, това ще се случи непосредствено преди Олимпиадата поради простата причина, че до края на май Христо Христов има състезание – Световно за юноши. След това ще се финализира всичко, ще обсъдим с колегите и ще изберат най-добрия вариант. Системата е малко сложна заради допинг нарушения от 2008-а насам – искрено се надявам да не надхвърлим 20 положителни проби от 2008-а досега – тогава квотата ще бъде една. Имаме една проба, която незнайно защо е написана на човек от националния отбор – това се случи непосредствено преди Европейското първенство, подготвя се писмо до ИТА – последните години не си спомням допинг случаи, дори единични“, каза още той по отношение броя квоти за Токио.

Личният треньор на Божидар Андреев – Пламен Братойчев, сподели, че възпитаникът му е имал проблеми в самия ден на състезанието. „Наистина това първенство беше едно от последните в квалификационния период, наближава време за квоти. Всеки един състезател беше подготвен максимално добре, всеки се стараеше за максимален резултат – оттам се получиха изненади, не само при Божидар. Липсата на състезания повече от година си показа своето значение. В интерес на истината, подготовката на Божидар мина доста добре, той постигна много добри резултати, но последните седмици малко се наруши подготовката, в самия ден на състезанието имаше други проблеми, които съпътстваха самото първенство и оттам за мен се получи този резултат“.

„Човек, с много тренировки и лишения, може да сбъдне своите мечти. Да, вдигал съм повече, но все пак сваляме килограми, а това отнема и от силата. Не съм доволен от резултата си на Европейското първенство. Да, има състезатели, които се подготвят доста добре, има и голяма конкуренция. Ще се помъчим да се преборим с това. Да, имам в категорията един конкурент – китаец, който е доста силен, надявам се да се преборим и с него“, сподели Андреев.

България се прибра от руската столица с осем златни, осем сребърни и три бронзови медала в общото подреждане по всички отличия в движенията. След Младежкото световно през май в Ташкент ще бъдат оповестени окончателните участници за Олимпийските игри, които се определят според ранглистите. Виза за Токио получават първите осем в ранглистите, плюс най-добрите от континенталните шампионати, съобразени с максималните квоти на всяка една държава./БГНЕС

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827