Искат да изгонят Иран от МОК заради екзекуцията на борец

Спорт 15.09.2020 12:49 Снимка: ДНЕС+

Искат да изгонят Иран от МОК заради екзекуцията на борец

МОК и световната федерация по борба да изключат незабавно Иран заради екзекуцията на шампиона по класическа борба и ММА Навид Афкари. Това поиска движението Global Athlete, което включва спортисти от цял свят.

Афкари бе обесен в затвора “Аделабад” миналата неделя, въпреки глобалната кампания с искания за помилване. 27-годишният Афкари бе обвинен в убийство на охранителя от държавната компания за водоснабдяване и канализация Хасан Тюркман по време на протестите срещу шиитския теократичен режим през 2018 г.

Афкари твърдеше, че признанията му са изтръгнати с мъчение в полицията, след което по време на процеса се отказа от тях. В крайна сметка обаче съдът така и не прие доводите на защитата и му даде две смъртни присъди.

"Сега съм щастлив, защото научих истинските стремежи на човечеството благодарение на вас, необикновени хора. Стремежи, които са много по-големи от световните първенства по борба", е било последното послание на Афкари.

"Навид беше нарочен заради успеха и популярността си като спортист и тази бруталност има за цел да послужи като пример за терор над обществото и да заглуши несъгласието. Сега трябва да се обединим в паметта му, за да гарантираме, че другите няма да последват тази съдба", каза Брендан Шваб, ръководител на организацията World Players United, която работи в името на спортистите.

Двама от братята на Навид Афкари също са в затвора, като тяхното бъдеще не е ясно.

Повечето неправителствени организации в областта на спорта са категорични, че Иран трябва да отнесе най-сериозно наказание заради потъпкването на човешките права в страната. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648