Има ли буря в "Макларън"? Норис призна, че се е изкушавал да не изпълни заповедите на отбора

Спорт 22.07.2024 13:51 Снимка: ДНЕС+

Има ли буря в "Макларън"? Норис призна, че се е изкушавал да не изпълни заповедите на отбора

Стратегията на тима бе Пиастри да спечели, а британецът се подчини и го пусна пред себе си

Ландо Норис от "Макларън" призна, че му е минавало сериозно през главата да не изпълни отборните заповеди и да спечели състезанието за Гран при на Унгария в неделя във Формула 1. Британският пилот водеше само две обиколки преди края, но отпусна педала на газта и позволи на съотборника му Оскар Пиастри да го изпревари.

"Макларън" записа първия си двоен триумф от 2021-ва и отборът може да се гордее с голям уикенд, но остават съмненията за вътрешни пукнатини в отношенията, след като Норис намекна, че "подарените" на Пиастри точки могат в края на сезона да имат важно значение.

"Не заслужавах да спечеля това състезание и приемам този факт - призна Ландо. - Оскар водеше през цялото време, аз се оказах в тази позиция против логиката. Разбира се, че ми се искаше да завърша първи и обсъдих стратегията с отбора в реално време.

Нормално е да си егоист, когато искаш да побеждаваш и да станеш световен шампион. Това е нагласата на всеки спортист. Но освен това имаме и отбор, а това е важно. Аз съм отборен играч и изпълних това, което е най-добре за отбора."

Неговият инженер Уил Джоузеф се включи в радиовръзката в минутите, в които на Норис бе казано ясно, че трябва да позволи на Пиастри да спечели.

"Спомни си срещата в неделя сутрин - каза му той. - Без отбора няма да имаш шанс до края на сезона. И отборът, и Оскар, са важни. Вземи правилното решение."

След което то бе взето и Норис позволи на Пиастри да мине пред него, за да спечели победата.

Британецът се е изкушавал да прибере точките за победител, тъй като в генералното класиране за сезона е вече на 76 точки зад Макс Верстапен, при условие, че "Ред Бул" очевидно изпитва затруднения. Нидерландецът завърши пети в Унгария и побесня, обвинявайки отбора за състоянието на болида.

При 11 оставащи състезания, разликата изобщо не е непреодолима, но Норис намекна, че в такава битка седемте точки, "подарени" на съотборника му в Унгария, може да имат голямо значение. Сега разликата щеше да е 69 в полза на Макс, ако Ландо бе спечелил в неделя.

"Разбира се, че и от тази гледна точка може да се погледне - сви рамене пилотът на "Макларън". - Но имаме достатъчно стартове, за да наваксаме изоставането.

Ако се представяме както този уикенд, а конкурентите имат проблемите, които имаха тук, нищо не е невъзможно."

CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095