Хебър изхвърли Левски за Купата на България

Спорт 07.12.2023 10:48 Снимка: ДНЕС+

Хебър изхвърли Левски за Купата на България

Пълен крах за сезона на Левски! "Сините" са аут от турнира за Купата на България след драматично 1:2 от Хебър в Пазарждик. Лединият душ за столичния гранд дойде в сетния миг на осминафинала, когато юношата на клуба Атанас Кабов бе точен, но за съперника. Преди това Уелтън върна надеждите на гостите за обрат, след като бразилецът изравни в 90-ата минута, а Ангел Бастунов бе открил от дузпа в 67-ата минута.

На стадион "Георги Бенковски" гостите от София бяха неознавамо слаби. Повече от 80 минути отборът на Любослав Пенев умело контролираше срещата и бе поставил големия фаворит в мача под напрежение. Единствено Уелтън се опитваше да прави разликата за гостите, но и играта на лявото крило видимо не спореше, въпреки че именно той успя да изварни.

Двубоят започна със страхотна възможност за домакините, след като още в 5-ата минута Атанас Кабов центрира от ъглов удар, а Георги Николов стреля с глава, но Пламен Андреев успя да парира вещо.

Последваха динамични минути, в които Хебър видимо показа, че няма намерение да се примири с ореола си на аутсайдер. Тимът на Любо Пенев заложи на агресивен футбол, опитвайки да се настани трайно в половината на столичния гранд.

В същото време гостите от София изпитваха трудности в първата половина от повремето, а тимът на Николай Костов така и не успяваше да застраши вратата на Матвей Игонен.

В 28-ата минута Кристиан Димитров върна твърде рисковано към Пламен Андреев, а Георги Николов успя да пресече паса, но последвалото му отиграване не доводе до нищо фундаментално и домакините изпуснаха възможността да поведат. До края на първата част Левски не успя да застраши нито веднъж вратата на Хебър.

Първият точен удар на "сините" дойде в 55-ата минута, когато в типичен пробив Уелтън си проправи път до границата на наказателното поле, но последвалият му изстрел бе твърде слаб.

А главният съдия Васимир Ел-Хатиб вдигна жълт картон едва след час игра, когато Асен Митков спъна груба Карлос Охене от "зелените" в средата на терена. Реферът трябваше още веднъж да се намесва вещо, но този път в много по-невралгична ситуция. В 66-ата минута Олексий Збун нахлу в наказателното поле и опида да премине покрай Петрис, който го спъна за дузпа, каквато бе отсъдена. Зад топката застана Ангел Бастуновй, който прати Андреев в грешния ъгъл за 1:0.

Реакцията на Николай Митов бе мигновена - на терена се появиха Марин Петков и Дарлан, а мачът приключи за Роналдо и Асен Митков. В същото време играта на Левски продължи да е безлична, а тимът от "Герена" видимо агонизираше в офанзивен план. Мачът не спореше дори за Уелтън, който по традиция е най-опасният футболист на "сините".

Четвърт час преди края Костов извади и капитана Андриан Краев, за да пусне далеч по-офанзивния Илиян Стефанов в опит да обърне развоя. В 80-ата минута Уелтън проби отново, успя да стигне фронтално пред вратата на Игонен, но ударът му мина встрани. Въпреки това ситуацията видимо изнерви играчи на домакините, които започнаха да си търсят сметка един на друг, а в основата бе Роберт Мазан.

Последва нова двойна смяна за Левски - Патрик-Габриел Галчев и Асен Чандъров за Цунами и Фадига. Две минути преди края Уелтън се озова очи в очи с вратаря на съперника след отличен пас на Марин Петков, но ударът на бразилеца срещна страничната греда и излезе в аут. В същото време четвъртият съдия Станимир Тренчев показа табела, според която мачът ще бъде удължен с 9 минути. 

Отбраната на Хебър се пропука още в първата минута на продължението, когато Уелтън отново проби по фланга, след което си откри позиция, за да стреля в ъгъла на Игонен за 1:1. Последваха далеч по-силни минути за Левски, в които тимът на Костов опита да притисне своя съперник. И все пак Хебър удари повторно. Атанас Кабов бе намерен в наказателното поле, където прокара топката покрай Андреев.

Хебър - Левски 2:1
1:0 А. Бастунов (67-д)
1:1 Уелтън (90+1)
2:1 А. Кабов (90+9)

Стартови състави:

Хебър: 32. Матвей Игонен, 13. Архан Исуф, 33. Стефан Цонков, 24. Лазар Марин, 27. Роберт Мазан, 8. Карлос Охене, 84. Стилиян Тисовски, 10. Ангел Бастунов, 14. Олексий Збун, 11. Атанас Кабов, 9. Георги Николов

Треньор: Любослав Пенев

Левски: 1. Пламен Андреев, 2. Жереми Петрис, 5. Келиан ван дер Каап, 6. Цунами, 7. Роналдо, 8. Андриан Краев, 9. Рикардиньо, 10. Асен Митков, 17. Уелтън, 50. Кристиан Димитров, 97. Асими Фадига

Треньор: Николай Костов

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822