Хамилтън издържа след драма в края за рекорден седми успех на Силвърстоун

Спорт 02.08.2020 19:15 Снимка: ДНЕС+

Хамилтън издържа след драма в края за рекорден седми успех на Силвърстоун

Люис Хамилтън с Мерцедес спечели за рекорден седми път Гран При на Великобритания на домашната писта „Силвърстоун“.

Шесткратният световен шампион стартира от полпозишън и не загуби преднината си от начало до край, въпреки че накрая имаше изключителна драма. Хамилтън водеше пред съотборника си Валтери Ботас, но гумите и на двата болида на Мерцедес отказаха в края на състезанието. Финландецът не успя да се справи и завърши чак на 11-о място, което не му позволи да влезе в точките, докато британецът финишира буквално на три гуми заради проблема в предната. Проблемите на Мерцедес, и по-конкретно на Ботас, позволиха на Макс Верстапен с Ред Бул да грабне втората позиция в днешното състезание.

На подиума се качи и пилотът на Ферари Шарл Льоклер. Топ 10 допълниха Даниел Рикардо (Рено), Ландо Норис (Макларън), Естебан Окон (Рено), Пиер Гасли (АлфаТаури), Александър Албън (Ред Бул), Ланс Строл (Рейсинг Пойнт) и Себастиан Фетел (Ферари). Преди началото на Гран При на Великобритания, Нико Хюлкенберг, който замени заразения с коронавирус пилот на Рейсинг Пойнт Серхио Перес, не успя да стартира, а след първата обиколка, към съблекалните пое и Кевин Магнусен с Хаас. Данийл Квят с АлфаТаури също беше част от инцидент, който не му позволи да завърши на Силвърстоун.

За Хамилтън това беше рекордна седма победа на домашната писта и общо 87-а в кариерата, с което той се приближи на четири от върховото постижение на седемкратния световен първенец Михаел Шумахер. Британецът дръпна още повече в генералното класиране – той е вече с 88 точки, на 30 пред Ботас. Верстапен е с 51 и се приближи до финландеца. Следващият уикенд предстои юбилейното 70-о Гран При на Великобритания./БГНЕС

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827