Гришо показа характер и би Рубльов за място сред най-добрите осем в Ню Йорк

Спорт 01.09.2024 23:37 Снимка: ДНЕС+

Гришо показа характер и би Рубльов за място сред най-добрите осем в Ню Йорк

Българинът трябваше да превъзмогне физически проблем, заради който мачът се проточи в пет сета

Григор Димитров се справи със световния №6 Андрей Рубльов и за втори път в кариерата си ще играе на четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ.

Българинът трябваше да премине през тежка петсетова битка, която все пак успя да спечели с 6:3, 7:6, 1;6, 3:6, 6:3 за почти четири часа тенис.

Така Григор едва за втори път в кариерата си ще бъде сред най-добрите осем на US Open, а при предишния случай през 2019-а той дори успя да достигне до полуфиналите.

Сега перспективата за нещо подобно изглежда огромна, защото днес Гришо се справи с първия си поставен опонент, при това световния №6, а след сензационното отпадане на Новак Джокович от турнира, в следващата фаза родният тенисист ще играе срещу един измежду Франсис Тиафо и Алексей Попирин.

Истината е, че тази вече Гришо не игра най-брилянтния си тенис, но показа огромен характер, справяйки се и с физически проблем, за да заслужи крайния успех. Родният тенисист имаше аванс от 2:0 сета, спечелени най-вече заради безумните грешки и нервни изблици на Андрей Рубльов.

Нещата на корт "Артър Аш" обаче бързо се преобърнаха, защото очевидно изпитващ физическо неразположение, Григор започна да прави грешка след грешка и буквално подари два сета на Андрей Рубльов.

Така всичко трябваше да се решава по възможно най-драматичния начин, но Григор Димитров си заслужи трудния успех, който го изпраща на осмия му четвъртфинал в Големия Шлем.

Първият важен момент в мач дойде в четвъртия му гейм, когато Рубльов сякаш на шега допусна три поредни непредизвикани грешки и набързо предостави три брейкбола на Гришо.

В този миг дойде и първият нервен срив за руснака, който удари ракетата си в земята, а секунди по-късно, когато с форхенд в аут той подари пробив на Григор, Рубльов започна да удря крака и ръката си с ракетата и да крещи истерично.

Първите проблеми за Гришо дойдоха гейм по-късно, когато родният тенисист трябваше да отразява три точки за пробив на Рубльов, но за щастие и в трите случая българинът се справи.

Секунди по-късно тотално изпусналият нервите си Рубльов трябваше да използва медицински таймаут, защото бе разкървавил ръката си при нелепите удари с ракета по нея.

До края на сета Григор имаше още трудни геймове, но някак без груби грешки успя да приключи нещата положително и да вземе сета с 6:3.

Сет, в който нивото на тениса бе доста ниско и представянето на двамата не отговаряше на местата им в ранглистата - шесто и девето.

Вторият сет също се развиваше равностойно и без особено запомнящи се моменти. Двамата успяваха да печелят своите подавания, но без да блестят, а и с доста непредизвикани грешки и от двете страни на корта.

Така дойде неочакваният срив за Гришо, който в осмия гейм с нови топки лесно поведе с 30:0, но пък направи две двойни грешки и позволи да се стигне до равенство 40:40.

Разколебаният Гришо подари брейкбол на Рубльов, а след това с наивна грешка подари и пробв на руския си опонент - 5:3 и сервис за печелене на сета.

Но отговорът бе възможно най-добрият. Докато Рубльов сервираше за сета, Григор успя да направи светкавичен рибрейк за 4:5, а след това докара нещата до тайбрек.

Тайбрекът започна ужасно - с минипробив чрез двойна грешка и 2:0 в полза на Рубльов, който след това имаше и аванс от 3:1. За щастие точно в този момент Григор показа най-добрия си тенис и с шест последователни точки спечели тайбрека със 7:3.

Всичко сякаш се развиваше перфектно за Григор до този момент, но събитията на най-големия тенис корт в света добиха доста неприятен обрат.

Андрей Рубльов проби още в първия гейм на третия сет, а след това тотално доминираше всичко на корта, като малко по-късно с втори пробив поведе с 4:1.

В този момент сякаш цялото желание на Григор да се съпротивлява се изпари, и той просто набързо загуби оставащите геймове до краят, единият от които за едва 38 секунди.

Със сигурност най-лесният сет за Андрей Рубльов от доста време насам, като с 6:1 руснакът прати мача в четвърти сет. А това бе първият сет, който Гришо губи в турнира.

Нещата не изглеждаха много по-оптимистични с началото на четвъртия сет, а още във втория гейм атмосферните микрофони на корта уловиха как Григор поглежда към щаба си и на български казва: "Коляното, десният крак се схваща".

Това бе ясен знак, че Григор има физически проблем водещ до лошото му представяне на корта, а нещата не станаха особено по-добри.

Без да се налага Андрей Рубльов да прави кой знае какво на корта, Григор му подари нов пробив, след който руснакът поведе с 4:2, а след това затвори и този сет с 6:3.

Така този двубой трябваше да се решава от пети сет, в който видяхме подобрение в движението на Григор по корта и сякаш тези схващания, за които той говореше отшумяваха.

Именно българинът успя да осъществи първият пробив в решителния сет. Той пробив за 3:1, а след това намери и сервиса си, за да затвърди пробива за 4:1.

Два гейма по-късно Григор имаше своя критичен миг, когато с двойна грешка подари два брейкбола на своя опонент, но успя да обърне гейма и в крайна сметка за затвори сета с 6:3, с което се класира на четвъртфинал.

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408