Григор в три сета преодоля сърбин на старта на участието си в "Уимбълдън"

Спорт 01.07.2024 15:41 Снимка: Getty Images

Григор в три сета преодоля сърбин на старта на участието си в "Уимбълдън"

Лесни два сета и върпеки колебанията в третата част, Гришо премина през това предизвикателство

Григор Димитров започна по отличен начин участието си на "Уимбълдън", побеждавайки сърбина Душан Лайович с 6:3, 6:4, 7:5 в мач от първия кръг на надпреварата.

Григор демонстрира силен тенис с изключение на няколко колебливи гейма в началото на третия сет, като напълно заслужено стигна до успеха в три сета.

В първата половина от мача българинът демонстрира завиден начален удар и имаше 70% успеваемост на първия си сервис, като дори имаше период, в който за шест поредни подавания на Димитров, неговият опонент спечели общо само едина единствена точка.

Разбира се, Гришо имаше и своите колебания, когато изостана с 1:4 в третия сет, но в най-критичните мигове успя да покаже далеч по-високата си класа, справяйки се със световния №56 за общо 105 минути тенис.

Така Григор вече е във втория кръг на турнира, където очаква нов опонент с далеч по-скромни претенции от неговите. Това е китаецът Юнченг Шанг, намиращ се на 91-о място в световната ранглиста.

Всичко започна по перфектния начин за Григор, който получи шанс за пробив още във втория гейм и го реализира, а след това го затвърди, за да поведе с 3:0.

В този първи сет началният удар на българина бе наистина впечатляващ - зашеметяващите за него 70% вкаран първи сервис направиха така, че до края на сета Душан Лайович не успя да реализира нито една точка в ролята си на посрещач.

Всичко това доведе до безпроблемен и лесен сет за Григор, който само за 27 минути игра успя да затвори нещата с 6:3.

Втората част от мача започна по сходен начин. Григор получи втория си брейкбол в мача и го реализи, а след като го затвърди вече водеше с 2:0.

В този сет единственият миг на колебание за Гришо дойде в осмия гейм, когато сервисът му спря да работи и след серия от шест подавания, в които Лайович бе успял да спечели само едина точка, изведнъж сърбинът достигна до 40:40.

За щастие ас и след това грешка на сърбина позволиха на Гришо да вземе най-тридното си подаване до момента, да поведе с 5:3, а след това с 6:4 да затвори и втория сет след общо 61 минути тенис.

На фона на лесните и доста бързи първи два сета, нещата започнаха неочаквано кошмарно за Григор в третата част.

Той подари на Душан Лайович първия му брейкбол в мача още във втория гейм на сета и сърбинът се въползва, а след това затвърди брейка, повеждайки с 3:0 в резултата.

Нещата за Гришо не изглеждаха добре, играта не вървеше, а и гримасите по лицето му показвайа може би някакво физическо неразположение. В този момент Лайович вече водеше с 4:1 гейма.

Но Григор успя да се концентрира, да събере силите си и най-вече да намери ритъма от първите два сета, като набързо изравни до 4:4 с три поредни гейма, реализирайки и третия си шанс за пробив в мача.

Най-странното бе, че точно в най-добрия си период от мача и сервирайки с нови топки, Лайович тотално се срина, изостана с 0:40 и допусна пробив.

Така нещата в този трети сет достигнаха до 5:5, като в този момент дойде ключовият пробив. Григор отново поведе с 40 на сервис на противника и показа невероятна стопроцентова успеваемост.

Българинът реализира и четвъртият си шанс за пробив, поведе с 6:5, а след това със 7:5 затвори този мач.

CHF CHF 1 2.01694
GBP GBP 1 2.30763
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.57682
USD USD 1 1.82294