Григор имаше проблеми на централния корт в Париж, но прекрачи в осминафиналите

Спорт 02.06.2024 08:19 Снимка: ДНЕС+

Григор имаше проблеми на централния корт в Париж, но прекрачи в осминафиналите

Григор Димитров имаше честта за първи път да играе на централния корт на "Ролан Гарос" в тазгодишното издание на турнира и това му донесе късмет в третия кръг.

Мачът му със белгиеца Зизу Бергс, който беше прекратяван няколко пъти вчера заради дъжд, днес бе подновен в началото на втория сет и българинът го затвори с 6:3, 7:6(4), 4:6, 6:4 след общо 3 часа и 38 минути игра.

Организаторите преместиха мача на централния корт и го сложиха след този на Александър Зверев и Талон Грикспор. Неочакваното проточване на въпросния мач доведе и до късно излизане на българина и белгиеца. Дългото им чакане през целия ден вероятно ги изнерви, но те предложиха шоу за публиката, а за щастие българинът триумфира. Макар и да загуби един сет.

Класира се за третия си осминфинал на "Ролан Гарос" и ще се опита за първи път да достигне до четвъртфиналите.

И двамата показаха нервност в началото, но постепенно започнаха да играят много красив тенис, макар и в началото пред малко публика. Григор изгуби бързо пробива си аванс за резултат 3:3, но направи моментален рибрейк. При 5:4 дойде негов кошмарен гейм, като изпусна два сетбола и допусна отново да бъде изравнен. Стигна се до тайбрек, в който беше далеч по-концентриран , за да го затвори убедително със 7:4.

Третият сет в мача бе много слаб за нашия представител. Допусна ранен пробив, после го върна, но в последствие отново изостана за 2:3. В слевдащия си сервис гейм беше на път съвсем да загуби контрола, като трябваше да спасява нови два брейкбола. Бергс се стабилизира на сервис и макар да имаше труден последен гейм, заслужено спечели третата част с 6:4.

За щастие в четвъртия сет българинът стабилизира играта си и довърши започнатото. Двамата сервираха много добре до 5:4 за световния №10, когато стигна до последователни мачболи и реализира втория, за да прекрачи третия кръг.

В осминафиналите Гришо ще играе със своя добър приятел от Полша Хуберт Хуркач. Полякът по-рано днес победи Денис Шаповалов, а до момента има пет загуби в пет мача срещу Димитров.

CHF CHF 1 2.04264
GBP GBP 1 2.31555
RON RON 10 3.92974
TRY TRY 100 5.53808
USD USD 1 1.82549