Френски триумф в зрелищна щафета на старта на Световното първенство

Спорт 08.02.2024 09:27 Снимка: АР/БТА

Френски триумф в зрелищна щафета на старта на Световното първенство

Българският отбор остана на 22-ро място в Нове Место

Франция спечели златните медали в изключително атрактивната смесена щафета на 4х6 километра, която мина на осветление и бе първи старт от Световното първенство по биатлон.

Състезанието е в чешкия център Нове Место.

Карето на французите в състав Ерик Перо, Кентен Фийон Майе, Жюстин Бреза-Буше и Жулия Симон измина трасето за 1:09:24.4 часа, като му се наложи да ползва 9 допълнителни патрона и да извърши една наказателна обиколка. За Франция това е трета титла в историята на тази дисциплина след 2009 и 2016 година.

Втори са норвежците в състав Тарей Бьо, Йоханес Тингнес Бьо, Каролине Кнотен и Ингрид Тандреволд. Бронзът е за Швеция, а тимът на Германия, който водеше след половината състезание, завърши на пета позиция.

България също стартира в щафетата в състав Благой Тодев, Владимир Илиев, Валентина Димитрова и Лора Христова. Тимът ни завърши на 22-о място с пет допълнителни обиколки, с 14 допълнителни патрона и на 9:21.6 минути след победителите от Франция.

След първите два поста при мъжете шампионите оставаха зад Германия, а Бреза-Буше влезе в наказателен рунд. Но на последен пост носителката на Големия кристален глобус при жените за миналия сезон Жулия Симон бе категорична в бягането и в стрелбата, за да донесе титлата за своя тим.

Публиката бе невероятна - а вечерният час и осветлението допринесоха атмосферата по време на щафетата да е изключителна.

Биатлонистите го изтъкнаха след финала, а това е само първата надпревара от програмата на Световното първенство. Условията бяха трудни за самите състезатели - снегът ме мек и мокър, тъй като постоянно валеше дъжд.

Но окуражаващите хиляди фенове дадоха сили на биатлонистите и състезанието бе великолепно.

"Невероятна публика е тук! Направихме много силно отборно състезание. Чувството е неописуемо!", вълнуваше се Жулия Симон след победата.

Световното първенство по биатлон продължава със спринта на 7.5 км за жени в петък.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361