Френската доминация в женския биатлон продължи с първа световна титла в щафетата

Спорт 17.02.2024 19:22 Снимка: АР/БТА

Френската доминация в женския биатлон продължи с първа световна титла в щафетата

България остана на 16-о място от 21 щафети

Френската доминация в женския биатлон през сезона продължи, като щафетата на страна на 4х6 километра спечели златните медали от Световното първенство в Нове Место, Чехия.

В състав Жулия Симон, Жустин Бреза-Буше, Софи Шаво и Лу Жанмоно, французойките завоюваха първата световна титла в историята си в тази дисциплина.

Така от началото на шампионата на планетата в Нове Место, Франция взе злато в три от четирите дисциплини при жените, а към това трябва да прибавим и двата златни медала от смесените щафети.

Наистина невероятно първенство за френския биатлон, който има шест от общо девет медала в индивидуалните дисциплини при жените, както и три титли от трите провели се щафети до момента.

Днес Франция нямаше особено добър старт на състезанието, защото започна третия пост от осмото място и на 45 секунди изоставане, като задачата за титла изглеждаше изключително трудна.

Голямата героиня бе Жустин Бреза-Буше, която с безгрешна стрелба и силно бягане, само за един пост не просто стопи изоставането, ами и поведе колоната, предавайки щафетата на Жулия Симон със 17 секунди аванс.

А носителката на Световната купа нямаше как да обърка нещата и просто подпечата първата световна титла за Франция в историята на женската щафета.

Второто място с 38 секунди изоставане бе за отбора на Швеция, а за четвърта поредна година на подиума е и най-успешната нация в исторически план - Германия.

Голямата сензация днес бе щафетата на Естония, която водеше колоната до третия пост, но силите на естонките стигнаха само до престижното четвърт място, но не и за подиум.

Щафетата на България в състав Лора Христова, Валентина Димитрова, Мария Здравкова и Стефани Йолова, зае 16-а позиция от 21 стартирали щафети, като бе затворена с обиколка и не успя да направи последната си стрелба.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822