"Джирото" стартира с почит към Гранде Торо, а еквадорец изненада фаворита Погачар

Спорт 05.05.2024 12:32 Снимка: АР/БТА

"Джирото" стартира с почит към Гранде Торо, а еквадорец изненада фаворита Погачар

Тазгодишното издание на "Джиро д'Италия" стартира по специален начин, в почит на една от най-големите трагедии не само в италианския, но и в световния спорт.

Днес се навършват точно 75 години от трагедията на хълма Суперга, когато целият футболен отбор на Торино, по това време най-силният в страната и един от най-силните в Европа, загива в самолетна катастрофа.

Колоездачната обиколка на Италия почете този ден, като именно днес даде своя старт, със 136-километров хълмист етап от Венариа Реале до град Торино.

Специално подбран маршрут, който включваше изкачване на хълма Суперга и преминаване покрай едноименната базилика, покрай която се разбива самолета на Гранде Торо.

Именно там се бяха събрали стотици фенове на Торино, които с факли и песни и адски колоритна атмосфера, поздравиха преминаващите колоездачи.

Снимка: АР/БТА

Иначе още в първия етап видяхме финлна битка между фаворитите, които въпреки заявките за по-кротко начало, очевидно искаха да грабнат "розовата фланелка" още след първия етап.

Големият фаворит Тадей Погачар атакува на последното възвишение няколко километра преди финала, но еквадорецът Джонатан Нарваес от "Инеос" и Максимилиан Шахман от "Бора" с последни сили успяха да се закачат до словенеца.

В подхода към финала те доста хитро, но и некоректно отказаха да вземат няколко смени във водачеството и атакуваха словенеца в последните метри.

Интригуваща битка в края, но жертва на двойна атака, Тадей Погачар не успя да удържи първото място и финишира на сантиметри зад етапния победител Нарваес и подгласника му Шахман.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361