Две вечери на успехи: Седем отличия, от които три златни, пратиха България в топ 20 по медали

Спорт 09.08.2024 23:16 Снимка: ДНЕС+

Две вечери на успехи: Седем отличия, от които три златни, пратиха България в топ 20 по медали

Представянето на нашите в последните два дни е феноменално

И петък вечер бе луда за България на Олимпийските игри - два златни медала за часове на Карлос Насар в щангите и Магомед Рамазанов в борбата. И прекрасно сребро на Боряна Калейн в художествената гимнастика.

Трите отличия в петък добавяме към четирите, спечелени също в няколко часа в четвъртък, когато Семен Новиков взе злато в борбата, а Кимиа Ализаде взе бронз в таекуондо, Хавиер Ибанес - в бокса, а Божидар Андреев - във вдигането на тежести.

Така от нулата, която се мъдреше срещу страната ни в четвъртък сутринта, днес имаме 7 медала. Три златни, 1 сребърен и 3 бронзови.

Това дава нова светлина на представянето на нашите в Париж. Те са вече в топ 20 по медали в престижната таблица на игрите. България е под №19, като зад нас са държави с огромни традиции като Бразилия, Южна Африка, Аржентина, Полша, Гърция, Мексико...

А имаме още къде да се надяваме на отличия до закриването на игрите в неделя. В събота ще стискаме палци на Йоана Георгиева в едноместния каяк на 500 м, на Биляна Дудова в репешажите за бронз в борбата, както и на Юлияна Янева в същия спорт. А вечерта ще гледаме и финала в скока на височина, където Тихомир Иванов е сред най-добрите.

И, разбира се, имаме ансамбъла ни в художествената гимнастика, които влиза като фаворит и с първа оценка във финалите също утре.

Каквото и да се случи през уикенда, България вече прави най-силните си летни игри за новия век. Три златни медала имахме и в Токио преди три години, но тогава общо отличията бяха 6. Сега вече са 7.

На игрите през 2016-а и 2012-а не взехме нито една титла, през 2008 г. имахме една (общо само 5 медала), а през 2004-а - 12 отличия, но само две златни. Като класиране - а именно първите места тежат в него, нямаме по-стойностно представяне от това в Париж.

А двете вечери на четвъртък и петък ни върнаха към най-славните вечери на олимпийския ни спорт от Сеул 1988.

Тогава в един луд 24 септември Христо Марков печели злато в леката атлетика, Любо Герасков взима титла в спортната гимнастика, а Таню Киряков - в спортната стрелба. Добавяме и две сребра в академичното гребане в същия ден.

А на 30 септември, като част от същата Олимпиада, Ваня Гешева в гребането и Йорданка Донкова в атлетиката бяха златни, а в рамките на часове същия ден взехме още два сребърни и два бронзови медала.

Мислехме, че такива "български" олимпийски дни са в миналото. Вчера и днес ни върнаха надеждите.

Август 2024-а "се усеща" малко като септември 1988 г.

CHF CHF 1 2.07295
GBP GBP 1 2.28197
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.33979
USD USD 1 1.79155