Дронове ще следят болидите във Формула 1 за още по-ефектни кадри (ВИДЕО)

Спорт 28.02.2024 17:30 Снимка: ДНЕС+

Дронове ще следят болидите във Формула 1 за още по-ефектни кадри (ВИДЕО)

Сезонът във Формула 1 стартира този уикенд с Гран при на Бахрейн, а феновете ще могат да се насладят на уникални кадри.

Причината - "на въоръжение" официално беше приет супермодерен дрон. Той вече беше тестван в полеви условия и се представи чудесно.

Ускорява два пъти по-бързо от болид от Формула 1, като достига до 300 километра в час само за 4 секунди. Това му позволява да следва неотлъчно всеки пилот и да се движи в темпото на състезанието. Нещо, което досегашните статични камери и дори хеликоптери не могат да правят.

"За първи път виждам нещо подобно и съм изумен. Колкото и да се опитваш да му избягаш, той те следва. Кадрите са брутални, като от компютърна игра, само че на живо. От наземните камери хората не могат да добият представа за реалната скорост, сега вече нещата са други. Впечатлен съм", коментира световният шампион Макс Верстапен, който тества възможностите на дрона.

Батерията на новата джаджа издържа около 3 минути, което на практика е достатъчна за 2 обиколки във Формула 1. Така дронът може да следва както конкретен пилот, така и цялата колона.

Предвижда се да бъдат осигурени множество подобни апарати, които да осигурят покритие на цялото състезание. А дебютните кадри от Гран при на Бахрейн обещават да бъдат наистина уникални.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822