Допуснаха на Уимбълдън руските и беларуските тенисисти

Спорт 01.04.2023 10:05 Снимка: ДНЕС+

Допуснаха на Уимбълдън руските и беларуските тенисисти

Организаторите на тенис турнира Уимбълдън All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC) отмени забраната на руски и беларуски тенисисти да участват в тазгодишното издание на турнира. Миналата година Уимбълдън стана единственият турнир от Големия шлем, който ги остави извън кортовете си заради руската агресия в Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

За това организаторите на турнира бяха глобени от Асоциацията на професионалистите в тениса (ATP), но заявиха, че няма да променят решенията си и останали изненадани от позицията на ATP, която според тях показва безчувственост към ситуацията. в Украйна.

Тенисисти от Русия и Беларус ще могат да се състезават в Лондон в неутрален статут и при редица условия. Турнирът ще започне на 3 юли и ще продължи две седмици.

"Ние продължаваме да осъждаме руското незаконно нахлуване и напълно подкрепяме народа на Украйна", каза шефът на AELTC Иън Хюит.

Допускането важи и за британските турнири, които традиционно предхождат Уимбълдън, по-специално сериите на Куинс и Ийстбърн.

Има две важни условия за допускане на руските и беларуски тенисисти на турнира:

  • Сугласие да не се изразява подкрепа за Русия и Беларус, техните режими и лидери
  • Липса на държавно финансиране от Русия и Беларус, включително спонсори, свързани с властите на тези страни

AELTC заяви, че решението относно руските и беларуските спортисти е взето след консултация с британското правителство, Английската тенис асоциация (LTC) и международните спонсори на турнира.

AELTC и LTA настояват за правилността на миналогодишното си решение, но признават, че ситуацията трябваше да бъде смекчена, в противен случай това ще се отрази на качеството на турнирите и ще навреди на британските тенис фенове и финансовите институции.

Руското трио - Даниил Медведев, Андрей Рубльов и Дария Касаткина - е в челната десетка на класацията при мъжете и жените, а беларуската състезателка Арина Сабаленка е втората ракета на света. Тази година тя вече спечели Australian Open - първият турнир от Големия шлем в календара.

От играчите и придружаващите ги отбори ще се изисква да подпишат декларации за неутралитет. Наказанията за нарушаване на условията за достъп включват глоби и дори дисквалификация.

Наскоро в интервю за Би Би Си Спорт украинската тенисистка Елина Свитолина заяви, че на руските и беларуските спортисти трябва да бъде забранено да участват в турнири, докато в Украйна не спрат да умират невинни хора.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853