Домакинът на Купата на Африка детронира шампиона

Спорт 30.01.2024 14:09 Снимка: ДНЕС+

Домакинът на Купата на Африка детронира шампиона

Късна дузпа прати мача в продължения, а при ударите от 11 метра Кот д`Ивоар показа здрави нерви

Изненадващите развръзки и драмите в турнира за Купата на Африка край нямат, като големият фаворит и защитаващ титлата си отбор на Сенегал тази сутрин събира багажа от хотела и напуска състезанието. Вероятно най-силният тим в надпреварата (заедно с Мароко) бе елиминиран драматично от домакина Кот д`Ивоар след дузпи, а редовното време и продълженията завършиха 1:1.

Куриозно, "слоновете" минаха групата "на магия" - те бяха отпаднали с трите си точки, но два гола в добавеното време на мача Мозамбик - Гана в ганайската врата донесоха 2:2 и по този начин Кот д`Ивоар "се закачи" като четвърти сред четирите най-добри трети отбора, които прескачат груповата фаза. С отрицателна голова разлика, това реално бе последният по показатели, 16-и тим, от 16-те в елиминациите. Междувременно домакините смениха и треньора, недоволни от представянето. А турнирът си върви...

Сенегал поведе очаквано още в четвъртата минута - Садио Мане центрира и Хабиб Диало вкара мощно за 0:1. Стадионът в Ямусукро предчустваше най-лошото, но отборът в оранжеви екипи събра сили, енергия и хъс, за да тръгне да спасява участието си в домакинския турнир.

И в 86-ата минута получи дузпа, след като вратарят Едуар Менди спъна Никола Пепе. Ситуацията бе толкова явна, че е цяло чудо как съдията Ачо от Габон не я видя и остави играта да върви. ВАР обаче се намеси и правилното решение бе взето.

А от 11 метра Франк Кесие - бивш играч на Милан и Барселона, изравни за Кот д`Ивоар.

При дузпите след края домакините бяха 5 от 5 - Пепе, Кесие, Алер, Орие и Куаме реализираха ударите си. Мане, Диенг, Сар и Кулибали го направиха за Сенегал, но пропусна играчът на Нотингам Форес Муса Ниакате.

И настана луда радост - промъкналият се "през задния вход" домакин е на четвъртфинал, елиминирайки шампиона!

Там "слоновете" чакат победителя от мача Мали - Буркина Фасо, който е във вторник от 19:00 ч (предаването е по MAX Sport 1 HD).

Също във вторник е и последният осминафинал: 22:00 ч Мароко - Южна Африка (също по MAX Sport 1 HD). Победителят в него ще срещне Кабо Верде на четвъртфинал.

Останалите двойки са Нигерия - Ангола, Конго - Гвинея.

CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481