Четири български победи на европейското първенство по шахмат

Спорт 24.04.2024 09:55 Снимка: ДНЕС+

Четири български победи на европейското първенство по шахмат

Белослава Кръстева е близо до лидерите в генералното класиране

Отличното представяне на Белослава Кръстева на европейското първенство по шахмат продължава - българската състезателка постигна четвърта победа в шампионата по класически шах, който се провежда на о-в Родос.

В петия кръг българката постигна впечатляващ успех с черните фигури на силната полякиня Оливия Киолбаса, с което събра актив от четири точки.

Той я нарежда на 14-о място във временното класиране, но Кръстева е само на половин точка от лидерката Улвия Фаталийева от Азербайджан. Тя нанесе и единствената загуба на Белослава до момента.

Вторник се оказа успешен и за повечето от останалите българки.

Виктория Радева победи с белите фигури грузинката Лиле Коридзе, Надя Тончева надигра с черните Екатерина Първулеску от Румъния, а също с черните Гергана Пейчева се наложи над гъркинята Димитра Александри.

Петя Караиванова направи реми с белите фигури срещу германката Харис Пеглау, а Антоанета Стефанова подели точките с черните фигури срещу австрийката Елизабет Хапала.

Радева и Тончева имат по 3 точки, Пейчева и Караиванова са с по 2.5, а бившата световна шампионка Стефанова е с 2 точки.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029