Черно море постави клубен рекорд по продажби на свои футболисти

Спорт 22.01.2021 14:00 Снимка: ДНЕС+

Черно море постави клубен рекорд по продажби на свои футболисти

От миналия януари до сега в различни дестинации поеха цели петима футболисти на варненския клуб, като трима от тях са юноши на клуба.

Всичко започна миналия януари с продажбата на Мартин Костадинов на Арда. Налаганият епизодично на "Тича" като десен и ляв краен бранител не успя да се пребори в конкуренцията на Виктор Попов и Цветомир Панов и пое в посока Кърджали.

Дойде месец юни, когато Черно море направи трансферен удар с продажбата на национала Мартин Минчев. Крилото направи много силни мачове с екипа на "Морето", които първо го изстреляха до националния отбор, а след това и в чешкия гранд Спарта Прага. Куп отбори проявяваха интерес, или отправяха оферти за Мартин, сред които Брентфорд, Кьолн, Хофенхайм, Цървена звезда, Емполи, Алмерия, Щурм, Монца и Дженоа. В крайна сметка най-настоятелен и платежоспособен се оказа Спарта, като спряганата трансферна сума за него е между 1 000 000 и 2 000 000 евро.

Следващият изходящ трансфер на "Тича" бе на вътрешния полузащитник от Кабо Верде Патрик Андраде. Много настоятелен за него беше Хайдук Сплит, но в крайна сметка националът пое към шампиона на Азербайджан Карабах, където се представя на много високо ниво.

В началото на този месец Черно море продаде юношата си Петър Вуцов на Славия. Пепи не успя да се пребори в конкуренцията на Васил Панайотов и Стефан Велев в средата на терена. Интересът от страна на Славия към него дойде в точния момент.

Последният изходящ трансфер на "Тича" бе на Мат Курьор. Интерес към голмайстора на efbet лига имаше от редица отбори, но най-настоятелен бе турският Самсунспор, който брои 100 000 евро за него.

Така в рамките на малко повече от година Черно море прибра около 5 000 000 лева от трансфери на своите футболисти, което не се бе случвало никога в клубната история, съобщава dsport. Любопитен е фактът, че от "Тича" ще получат между 20 и 30 процента от следващ трансфер на продадените по-млади футболисти. Тази клауза е заложена в техните договори с настоящите им клубове.

Тези трансфери накараха чуждите клубове вече по - често да поглеждат към "Тича", където има достатъчно котируеми млади играчи като Илиан Илиев, Виктор Попов, Денислав Ангелов и Иван Дюлгеров. За интерес се говори и към 25-годишното белгийско крило Файсел Касми./tribune.bg

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832