Челси и Байерн Мюнхен оформиха 1/4-финалистите в ШЛ

Спорт 18.03.2021 10:42 Снимка: ДНЕС+

Челси и Байерн Мюнхен оформиха 1/4-финалистите в ШЛ

Челси се класира за 1/4-финалите на Шампионска лига, след като надигра и в реванша Атлетико Мадрид с 2:0 на „Стамфорд Бридж“. „Сините“ влязоха в двубоя след минимален успех в Букурещ – 1:0, след ефектното попадение на Оливие Жиру.

Двубоят започна равностойно, като Челси бе малко по-активен и пресиращ съперника от Испания. Усилията на домакините бяха възнаградени в 34-та минута след чудесна контраатака. Тимо Вернер напредна на скорост и подаде на Хаким Зиеш, който стреля, топката мина под плонжа на Ян Облак и влетя в мрежата на „дюшекчиите“.

Възпитаниците на Томас Тухел натиснаха в търсене на втори гол, но до такъв не се стигна до почивката. От другата страна, мадридчани отправиха точен удар чрез Жоао Феликс, който обаче рикошира и не затрудни стража на лондончани Едуар Менди. Последва и опасно центриране на Маркос Йоренте, но то не доведе до опасност за сенегалския вратар на „сините“.

Второто полувреме стартира с остър изстрел на Вернер от малък ъгъл, избит от Облак в ъглов удар. Антонио Рюдигер отправи далече шут, който мина встрани, а изстрел на Зиеш с левия крак предизвика намеса на Облак с една ръка. Диего Симеоне направи две бързи смени, като вкара Муса Дембеле и изкара Луис Суарес. Бившият нападател на Лион се озова в добра позиция след центриране на сменилия Суарес Анхел Кореа, но Сесар Аспиликуета бе на мястото си и предотврати опасността. Впоследствие Вернер отново използва скоростта си, но шутът му не намери целта. Менди трябваше да се намесва при удар на Феликс, а по-късно изстрел на португалеца рикошира от крак на противников играч и мина близо до вратата на Челси.

При последвалия корнер Стефан Савич бе изгонен пресилено с директен червен картон за удар без топка в областта на гърдите на Рюдигер. Феликс можеше да изравни, но Менди се прояви решително, а в четвъртата минута на добавеното време, две от резервите на домакините – Кристиан Пулишич и Емерсон, комбинираха при бърза контра, при която бразилецът сложи точка на спора с остър изстрел. Така, след две победи и общ резултат 3:0 играчите на Тухел са на четвъртфинал в ШЛ за първи път от седем години насам.

Към тях се присъедини и действащият носител на трофея Байерн Мюнхен. След като в първата среща в Рим баварският колос надигра Лацио с 4:1, в ответния сблъсък на „Алианц Арена“ възпитаниците на Ханзи Флик стигнаха до нов успех, този път с 2:1. Роберт Левандовски откри от дузпа в 33-та минута.След паузата резервата Ерик Максим Чупо-Мотинг покачи на 2:0, а в края Марко Пароло отбеляза почетния гол за „орлите“.

С класиранията на Челси и Байерн Мюнхен се оформиха всички четвъртфиналисти в надпреварата, които включват още Борусия Дортмунд, Порто, Ливърпул, Реал Мадрид, Манчестър Сити и Пари Сен Жермен. Жребият за 1/4-финалите и 1/2-финалите ще се тегли в петък от 13:00 часа българско време./БГНЕС

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827