България отказала обща позиция на 35 държави срещу Русия и Беларус в спорта

Спорт 03.07.2022 14:04 Снимка: ДНЕС+

България отказала обща позиция на 35 държави срещу Русия и Беларус в спорта

Спортният министър на България Радостин Василев и този на Унгария са единствените в ЕС, които не подкрепиха обща позиция, в която се иска да бъдат спрени правата на състезателите от Русия и Беларус заради войната в Украйна, съобщава imsidethegames.biz, цитиран от „24 часа“.

Общата позиция е на 35 спортни министри, включително 25 от държавите - членки на ЕС. В позицията се иска международните спортни федерации да спрат правата на Русия и Беларус заради войната.

Групата на министрите настоява всички, свързани с властта на Русия и Беларус незабавно да бъдат отстранени от позициите, които заемат в спортните организации. Особено тези, които са на места, които имат влияние.

Международните федерации и други организатори на състезания са помолени да прекратят всички договори за телевизионни права на територията на Русия и Беларус.

Тази позиция повтаря резолюцията, която бе приета през март от 37 държави.

В нея те призоваха на Русия и Беларус да бъдат отнети всички домакинства на състезания под егидата на международните федерации, да забранят на руснаци и беларуси да участват в състезания навън, както и да бъдат предприети стъпки за „ограничения на спонсорството от юридически лица, свързани с Русия и Беларус“.

Унгария и Швейцария подписаха декларацията през март, но не подкрепиха позицията. Членът на ЕС България също отсъства от групата.

Новата обща позиция надгражда резолюцията от март, в която на руснаци и беларуси бе разрешено да се състезават, но без национални знамена, символи и химни, както и да се следи за тяхната неутралност към политиката на Русия и Беларус.

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911