България и Унгария завършиха 2:2 в мач от евроквалификациите за Евро 2024

Спорт 16.11.2023 21:15 Снимка: ДНЕС+

България и Унгария завършиха 2:2 в мач от евроквалификациите за Евро 2024

България бе на прага да постигне първи успех евроквалификациите за Евро 2024. За съжаление "трикольорите" завършиха 2:2 с Унгария, като инкасираха втория гол буквално в последните секунди на мача. Така "лъвовете" остават без победа в група "G".

Двубоят ще се запомни с празните трибуни, както и с масовите безредици, разразили се извън националния стадион "Васил Левски". Макар обстановката да беше нажежена, родните национали демонстрираха завиден дух с представянето на терена. Попаденията за страната ни реализираха Спас Делев (24') и Кирил Десподов (78').

Унгария в ролята на фаворит очаквано стартира по-уверено двубоя. Българската отбрана за миг се разконцентрира, когато допусна извеждащо подаване към Калъм Стайлс, но той отправи неточен удар.

В 7-та минута Унгарците пропуснаха поредна възможност да открият резултата. Отново левият краен бранител Калъм Стайлс се измъкна от персоналния си пазач, когато центрира в наказателното поле, където звездата на гостите Доминик Собослай стреля с глава над вратата.

С оглед тоталната доминация на унгарците от началото на срещата, логичното се случи. В 8-та минута капитанът Доминик Собослай центрира към малкото наказателно поле, а там Мартин Адам връхлетя, за да вкара топката с глава за 1:0.

Снимка 642337

Източник: startphoto.bg

Въпреки колебливото начало, "лъвовете" съумяха да възстановят паритета. В 24-та минута капитанът ни Кирил Десподов се устреми по крилото, след което комбинира със Спас Делев, който с великолепен изстрел разпъна мрежата на Денеш Дибуш.

За съжаление в 36-та минута съставът на Илиан Илиев остана с човек по-малко. Тогава защитникът на "трикольорите" Валентин Антов постъпи безрасъдно, тъй като извърши ненужно нарушение в центъра на терена. Реферът имаше отличен поглед на ситуацията и прецени да покаже втори жълт и респективно червен картон за бранителят на Кремонезе.

Срещата за малко да се превърне в кошмар непосредствено след отстраняването на Антов. Първоначално реферът Даниел Стефански показа червен картон на Илия Груев. След като обаче лично прегледа съприкосновението, правилно прецени, че играчът на Лийдс не е търсил умишлено контакт и вдигна жълт картон на Ендре Ботка за симулация.

Снимка 642334

Източник: startphoto.bg

Второто полувреме зачочна с натиск на гостите. Звездата на отбора Доминик Собослай изпълни пряк свободен удар, ала за наше щастие топката профуча покрай вратата на Даниел Наумов. Последва нова възможност за тима, когато Калъм Стайлс от близка дистанция не успя да се разпише.

В средата на втората част унгарците също останаха с човек по-малко. Левият краен защитник Милош Керкес влезе непремерено в краката на Алекс Петков, което се оказа достатъчно да получи втори жълт и респективно червен картон.

Тринайсет минути преди края на редовното време "лъвовете" осъществиха пълен обрат. Великолепен рейд на Кирил Десподов принуди защитник на Унгария да го спъне в наказателното поле. Арбитърът не се замисли, посочвайки обезателно бялата точка. Зад топката застанна именно Десподов, чийто удар даде аванс на България. 

Секунди деляха България от победа срещу именития си съперник, когато Алекс Колев си отбеляза автогол в стремежа си да изчисти центрирана, опасна топка. /Топ Спорт

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822