Будапеща получи финала в Шампионска лига след две години

Спорт 23.05.2024 17:01 Снимка: ДНЕС+

Будапеща получи финала в Шампионска лига след две години

След четирите мача от Евро 2020, Суперкупата на Европа през 2020-а и финала в Лига Европа преди година, "Пушкаш Арена" в Будапеща получи още по-голяма чест - да посрещне финала в Шампионска лига.

Това ще се случи на 30 май 2026-а, след два сезона, когато най-значимият мач в европейския клубен футбол за сезона ще се пренесе в Унгария.

Модерният 67-хиляден стадион бе откри през 2019-а, като проектът за 533 милиона евро бе с цел Унгария да успее да посрещне мачове от Европейското първенство, което се проведе с 12 различни града и целия континент.

Първият значим междунроден мач на арената бе Суперкупата на Европа през 2020-а, която противопостави Байерн и Севиля (2:1).

Година по-късно "Пушкаш Арена" прие общо шест мача от елиминациите на Шампионска лига и Лига Европа в пандемичните времена, когато мерките в Унгария бяха доста по-леки от тези в Западна Европа. Именно заради това отбори като Манчестър Сити, Ливърпул и Тотнъм играха мачове от елиминациите пред празни трибуни в Будапеща.

Разбира се, кулминацията бе Европейското първенство. Будепащеа видя мачовете на Унгария срещу Португалия и Франция, както и след това срещата между португалци и французи от групата.

Освен това там се изигра и един елиминационен мач, в който Чехия изхвърли Нидерландия с 2:0.

Организацията на подобни мачове на "Пушкаш Арена" получи своята оценка от УЕФА, когато Унгария получи финала в Лига Европа между Севиля и Рома преди година, а сега поредната награда на модерния унгарски стадион е и финалът в Шампионска лига.

Вчера УЕФА взе още решения, касаещи финалите в европейските клубни турнири в следващите сезони.

През 2026-а финалът в Лига Европа ще се проведе в Истанбул, но на стадионът на Бешикташ, локализиран в сърцето на града.

Година по-късно пък финалът в турнира ще посрещне Франкфурт.

В Лига Европа след година финалът ще бъде във Вроцлав, а пък УЕФА реши след две години да прати битката за титлат в Лайпциг.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027