Братът на Силвия, покорила Еверест: Не ни каза, че ще изкачва и Лхотце

Спорт 17.05.2022 14:52 Снимка: ДНЕС+

Братът на Силвия, покорила Еверест: Не ни каза, че ще изкачва и Лхотце

"Сестра ми пак ни изненада. Не знаехме, че планира да изкачи освен Еверест и Лхотце. Каза ни, че тръгва само за Еверест. Страшно се гордея с нея! Дано всичко на слизане да е наред, защото все още сме притеснени, докато не я чуем лично, че е жива и здрава." Това каза Петър Аздреев, брат на Силвия Аздреева, която за два дни изкачи най-високия връх на планетата Еверест (8848 м) и връх Лхотце (8516 м).

35-годишната петричанка е стъпила на най-високия връх на планетата в експедиция, водена от непалеца Нирмал Пурджа, станал световноизвестен с рекорда си за най-бързо изкачване на 14-те осемхилядника.

Веднага след Еверест Аздреева е изкачила със същия екип и съседния осемхилядник - връх Лхотце.

Така петричанката става втората българка, стъпила на Еверест, и първата - на Лхотце.

През есента на миналата година Силвия изкачи връх Ама Даблам - 6812 м, като казва, че преди това е стигала само до Мусала.

 "И когато тръгна първия път, ни каза, че е на експедиция до подножието на Ама Даблам на 4600 метра надморска височина с намерение това да е само подготовка, но го изкачи. Сега също ни "спести" Лхотце, вероятно, за да не се притесняваме. Разбрахме, че е стъпила и на този осемхилядник от сайта на агенцията, която й организира изкачването. Имахме някакви предположения, че може нещо да си е наумила, но не допускахме, че ще направи ударно изкачване за два дни", допълни щастливият брат. 

Той е с 4 г. по-голям от нея, но са родени на една и съща дата - 14 юни и са астрални близнаци. Имат и сестра на 42 г., която живее в Лондон.

"Аз съм против тези екстремни и трудни начинания на сестра ми, но тя е категорична, че нищо не може да я спре. На нас не ни остава нищо друго освен да се молим всичко да завърши добре и да й пожелаваме успехи и да следва мечтите си", допълни Петър.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027